Zilele Dovleacului în Banatul sârbesc

În acest sfârşit de săptămână, la Kikinda în Banatul sârbesc se desfăşoarăcea de-a 32-a ediţie a cunoscutului eveniment Zilele Dovleacului sau ale Ludăii. De joi şi până duminică bănăţenii, de o parte şi de cealalta a Dunării, sunt aşteptaţi să participe la sărbătoarea din localitatea sârbă.

De joi 21 septembrie şi până duminică, 24 septembrie, la Kikinda are loc o nouă ediţie a uneia dintre cele mai inedite acţiuni de promovare regională. Este vorba despre Zilele Dovleacului. Sunt patru zile de competiţii interesante, concerte, degustări cu produse având la bază dovleacul. Se stabileşte cel mai mare dovleac, sunt concursuri culinare, de alergat cu dovleacul, dar şi un minicarnaval la care se prezintă copiii din zonă îmbrăcaţi în diferite costume realizate din saci de iută, porumb, morcov, ardei, diferite frunze.

Principalul punct de atracţie, desemnarea celui mai mare dovleac, va avea loc sâmbătă, ziua în care au loc şi cele mai importante acţiuni. Recordul este deţinut de un dovleac de peste 500 de kilograme, a declarat pentru Radio Reşiţa Sasha Tanacko – consilier în Primăria Kikinda:

Câteva mii de bănăţeni vizitează an de an acţiunea, special pentru vizitatorii din România vama de la Lunga – Nakovo va fi deschisă în zilele evenimentului până la ora 02.00. Tot până la aceeaţi oră se desfăşoară şi concursurile şi concertele din fiecare zi de la Kikinda.

Tot sâmbătă are loc şi Fruştucul Bănăţean, de fapt un concurs al gospodinelor din zonă, care se întrec în a-şi demonstra calităţile în domeniul preparării dovleacului. De asemenea, duminică dimineaţa, la principala baltă din oraş are loc Ceaunul de Aur, concursul pentru stabilirea celei mai gustoase ciorbe de peşte.

Până la Kikinda sunt aproximativ 70 de kilometri, aproximativ o oră de mers cu maşina. Se poate ieşi din ţară fie pe la Jimbolia, fie la Naidăş, fie la vama Lunga, lângă Comloşu Mare.

Sursa foto: RADOR

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles