Cel puţin 119 persoane au murit în urma puternicului seism, cu magnitudinea de 7,1, care a lovit ieri centrul Mexicului.

Mai multe clădiri s-au prăbuşit în capitala statului, unde echipele de salvatori depun mari eforturi pentru depistarea supravieţuitorilor aflaţi sub dărâmături. Mii de persoane au ieşit panicaţi pe străzi, iar mai multe milioane au rămas fără electricitate în urma seismului produs în jurul prânzului. Preşedintele Enrique Nieto a anunţat că 27 de clădiri s-au prăbuşit sau sunt grav avariate în capitală. Furnizarea energiei electrice a fost întreruptă pentru peste 3,8 milioane de consumatori, a anunţat compania naţională de electricitate.

Acesta este al doilea seism major care loveşte Mexicul în această lună. Un alt seism, produs la 7 septembrie în sudul Mexicului, a ucis cel puţin 98 de persoane. Preşedintele SUA, Donald Trump, a transmis pe Twitter

„Dumnezeu să-i binecuvânteze pe cei din Mexico City! Suntem alături de voi şi vă vom fi alături”. Oraşul, unul dintre cele mai populate din lume, împreună cu zonele sale limitrofe, găzduieşte aproximativ 20 de milioane de oameni.

Televiziunea mexicană și rețelele media sociale au difuzat imagini cu clădiri avariate grav în capitală, unde mulți oameni au ieșit pe străzi.

Estimarea inițială a magnitudinii seismului, făcută de US Geological Survey (serviciul american de monitorizare geologică) a fost de 7,4. Epicentrul determinat a fost la opt km la sud-est de Atecingo, în statul Puebla din centrul Mexicului. Mișcarea s-a produs la o adâncime de 51 de kilometri.

Cutremurul de marți a avut loc la câteva ore după ce în capitala mexicană s-a desfășurat un exercițiu de pregătire pentru seisme. În urmă cu exact 32 de ani, pe 19 septembrie 1985, Mexicul a fost lovit de un seism cu magnitudinea 8, soldat cu peste 5000 de morți. Luna aceasta, 98 de oameni au murit în urma unui cutremur de magnitudine 8,1, cu epicentrul în Pacific, la aproximativ 1000 de kilometri sud-est de Ciudad de Mexico.

Sursa: Rador