„Prietenii sunt familia pe care ți-o alegi singur.”

[UPDATE] Anul 2017 înseamnă pentru Asociaţia „Prietenii munţilor” 4 decenii de funcţionare neîntreruptă, ani în care mulţi copii şi tineri au învăţat să schieze, să iubească natura, să o respecte şi să lege prietenii adevărate. Aşa a fost şi întâlnirea din seara de vineri, 22 septembrie din Sala „Aula Magna” a Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, spaţiu care a ajuns să fie neîncăpător pentru sutele de cărăşeni care s-au alăturat membrilor şi simpatizanţilor acestei asociaţii, care la înfiinţare număra peste 1.500 de membri, a subliniat pentru Radio Reşiţa Adrian Petrica – vicepreşedintele acesteia. În cadrul evenimentului, membrii asociaţiei, actuali şi veterani au ţinut prelegeri despre activitatea desfăşurată de-a lungul celor 4 decenii, iar cei prezenţi au depănat amintiri şi s-au putut bucura de atmosfera de sărbătoare. În holul universităţii cei interesaţi pot vedea o amplă expoziţie de fotografie, cupe şi obiecte montanistice.

***

Adrian Petrica – vicepreşedintele Asociaţiei „Prietenii Munţilor” pentru Radio Reşiţa:

Numai simpla alunecare cu schiurile pe pârtie, numai senzația că ești aproape să îți depășești limitele, numai succesul primei încercări de a înfrunta pârtia de unul singur sunt suficiente ca să te simți liber și rupt de toate greutățile din lume.

Ai vazut oameni triști, deprimați sau plictisiți pe pârtiile de schi? În general, toata lumea are un zâmbet larg atunci cand ajunge la finalul pârtiei.

Vorbim de schi pentru că notorietatea acestei Asociații derivă din pasiunea pentru munte, dar în special pentru schi, a unor oameni entuziaști, pentru majoritatea reșițenilor iubitori ai turismului și sportului montan cele trei expresii Semenic, schi, „Prietenii Munților” fiind sinonime.

Mulți copii, unii dintre ei astăzi oameni maturi, iubesc drumeția și știu să schieze datorită grupului de oameni entuziaști din Asociație.

Originile Asociatiei sunt undeva în perioada anilor 1911-1920, când funcționarii de la Uzinele și Domeniile Reșița înfiinţează prima formă asociativă având ca obiectiv turismul, denumită ”Prietenii Naturii”.

După 66 de ani de activitate montană colectivă, în anul 1977 la una din multele întâlniri ale participanților la drumeții s-a hotărât constituirea unui colectiv care să se ocupe de stabilirea formei organizatorice a acestei asociații, redactarea unui statut de functionare, obiectivele de viitor și de denumirea acesteia. Astfel a luat ființă asociația Asociația Turistică Prietenii Munților, având ca obiective promovarea și practicarea turismului montan, a schiului și speologiei. La data de 22 septembrie 1977 a fost convocată sedința de constituire a Asociației, președinte fiind ales Emanuel Vrăjitor, păstrând în continuare spiritul ideilor care au patronat cei 66 de ani premergători noii forme a Asociației. După Emanuel Vrăjitor președinția Asociației a fost preluată de Doru Carabeu, urmat fiind până în prezent de Helmuth Krubl.

Activitățile Asociației nou constituite au început în sezonul de iarnă 1977-1978, când s-a organizat prima tabără de schi, activitate care continuă și astăzi, ajungându-se la ediția a XXXVII-a (37). Anual, după încheierea taberei, sunt organizate concursuri de schi alpin pentru copiii antrenați de instructorii Asociației (Cupa Prietenii Munților, Cupa de Vest).

De asemenea, în decursul timpului Asociația participă activ în calitate de co-organizator la Cupa Veteranilor, competiția ajunsă anul acesta la a XLV (45)-a ediție.

Activitatile de iarnă, și nu numai, sunt organizate la Cabana „Prietenii Munților” din Semenic, cabană construită înainte de anul 1941, la acea vreme având numele de Cabana Muncitorească. În timp, prin efortul membrilor asociației, cu ajutorul autorităților locale și a sponsorilor, cabana a fost modernizată și extinsă, fiind sporite atât capacitatea de cazare, cât și confortul.

De primăvara până toamna Asociația organizează și promovează drumețiile și turismul pe bicicletă, în contextul în care în ultimii ani s-au extins foarte mult activitățile de turism pe bicicletă, județul nostru având un potenţial deosebit pentru cicloturism și drumeții montane, datorită reliefului favorabil, peisajului variat, multitudinii de atracţii turistice naturale şi culturale, toate pe fondul unei reţele dense de căi de comunicaţie favorabile acestor tipuri de activități.

Astăzi, la 40 de ani de la declararea oficială a Asociaţiei “Prietenii Munților”, asociație turistică, independentă și cu personalitate juridică, în același spirit promovăm practicarea turismului montan şi a sporturilor de iarnă, a ciclismului, educarea tinerilor în spiritul practicării unui turism civilizat, dobândirea de cunoştinţe despre natură şi ocrotirea ei, înregistând peste 250 de membrii activi.

Dacă vrei să știi mai multe despre noi, despre activitățile desfășurate în decursul celor 40 de ani de la constituirea Asociației și înainte de aceasta, vino vineri 22 septembrie 2017, ora 18.00, în Amfiteatrul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, detalii putând găsi și pe pagina web www.prietenii-munţilor.ro.

Radio România Reşiţa este partener media al evenimentului.