[FOTO] Interes maghiar pentru obiectivele turistice și istorice din Banatul Montan

În perioada 11 – 15 septembrie un grup de 44 de elevi din Ungaria au vizitat obiectivele turistice și istorice ale Banatului de Munte.

Prima oprire a avut loc la Casa de Cultură Maghiară a Asociației Platanus din Reșița, unde membrii asociației i-au întâmpinat oferindu-le mici cadouri. Cu această ocazie elevii și profesorii însoțitori au fost informați despre situația minorității maghiare din județ.

Kun Ladislau, președintele asociației a fost invitat să le fie ghid pe perioada excursiei.

A doua zi, elevii au vizitat muzeul de locomotive și grădina zoologică din Reșița, au mers cu trenul de la Anina la Oravița, călătorie foarte apreciată, iar la Oravița au vizitat Teatrul Mihai Eminescu, farmacia Knoblauch, monumentul ridicat în memoria prințesei Sissi, și cele două plăci comemorative ale lui Arany János și Mihalik Kálman, ampalsate de către Asociația Platanus.

A treia zi ne-am deplasat la Lugoj, unde elevii au văzut Podul de Fier peste râul Timiș, clădirile teatrului și cea a primăriei. Următoarea oprire a fost la Buziaș. Aici elevii au vizitat parcul și clădirile istorice, iar la plecare au oprit și la monumentul ridicat fostului ministru al învățământului și cultelor Trefort Ágoston.

În drum spre Deva, am oprit și vizitat casa în care s-a născut Betlehem Gábor – principe al Transilvaniei.

A patra zi, elevii au vizitat ruinele cetății Deva, castelul Corvinilor, grădina botanică de la Simeria și Cascada Clocota. Seara, gazdele noastre de la Asociația Sfântul Francisc, ne-au prezentat activitatea lor. (Asociația, sub îndrumarea preotului Böjte Csaba, are în toată țara 84 de case în care sunt găzduiți și educați peste 2.500 de copii orfani sau abandonați de părinți).

În ultima zi a exursiei am vizitat Mănăstirea Sfânta Maria din Radna și în încheiere elevii au depus coroane la Monumentul Libertății din Arad.

Această vizită la Asociația Platanus a unor elevi din Ungaria este a doua în acest an. Prima oară elevii au fost pe data de 01.06.2017. Cu acea ocazie, ei au vizitat Casa de Cultură Maghiară al Asociației Platanus, și au plecat la Porțile de Fier. Durata excursiei a fost doar de două zile, dar se pare că interesul pentru obiectivele turistice și istorice din Banatul Monta atrag tot mai mulți doritori, ceea ce ne bucură. Membrii Asociației Platanus sunt dispuși să-i ajute și să-i îndrume.  (Kun Ladislau – Președintele Asociației Platanus, Hardy Cvoica)

Sursa foto: Asociaţia Platanus

De același autor

Related Articles