În fiecare an, la 13 septembrie, pompierii sunt în sărbătoare.

Românii celebrează Ziua pompierilor, în amintirea actului eroic al militarilor, conduși de locotenentul Pavel Zăgănescu în lupta din Dealul Spirii, împotriva trupelor otomane, pentru apărarea revoluției de la 1848. Evenimentul consumat la Reşiţa, este un omagiu adus acestui eveniment, dar şi recunoaşterea meritelor pompierilor cărăşeni în diferitele intervenţii, a declarat pentru Radio Reşiţa maior George Cozariuc – împuternicit prim adjunct al inspectorului şef:

Prin profesionalismul și abnegația cu care își îndeplinesc misiunile, pompierilor cărăşeni le-au fost recunoscute meritele. Plutonierul major Sergiu Davidescu de la Detaşamentul de pompieri Caransebeş a fost numit cel mai bun paramedic al anului, iar plutonierul adjutant şef Ion Cubin din Reşiţa, cel mai bun pompier:

Cu ocazia evenimentului, a fost marcată şi ziua porţilor deschise. Reşiţenii au năvălit cu mic cu mare să afle despre misiuni şi să vadă echipamentul de intervenţie:

Festivităţile dedicate zilei pompierilor la Reşiţa s-au încheiat cu ceremonialul religios şi militar, avansarea în grad a anumitor cadre din ISU Semenic, parada militară, prezentarea echipamentului de luptă şi tradiţionala mâncare de fasole cu ciolan din „ceaunul” de campanie. (Hardy Cvoica)