Fondurile europene, pe repede înainte

Prim-ministrul Mihai Tudose a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, la care au participat, de asemenea, vicepremierul, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, Sevil Shhaideh, ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb, ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, consilierii de stat Marius Nica și Felix Rache. Discuția s-a axat pe pașii importanți înregistrați de România în materie de accesare a fondurilor europene, dar și pe măsurile pe care Guvernul le-a demarat pentru atingerea țintei de 1,2 mld. euro absorbție până la sfârșitului anului prin programele de finanțare pentru dezvoltare regională și coeziune.

Comisarul european Corina Crețu a evidențiat faptul că nu se mai poate vorbi, la ora actuală, despre absorbție zero, în condițiile în care, numai în ultimele două săptămâni, au fost făcute plăți în valoare totală de 95 de milioane de euro, în special pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi pentru asistenţă tehnică.

“Este bine că mergem în direcția cea bună. Rămâne ca în perioada următoare să accelerăm și să recuperăm întârzierile. Eforturile Guvernului vor continua în această direcție, inclusiv printr-o prezență mai importantă la Bruxelles”, a declarat premierul Mihai Tudose. Șeful Executivului a anunțat, de asemenea, că miniștrii în ale căror atribuții intră și gestionarea de fonduri europene vor continua în perioada următoare seria consultărilor tehnice cu experții de la Bruxelles.

La rândul său, comisarul european Corina Crețu a felicitat România pentru progresele înregistrate în acest sens, menționând, printre altele, acreditarea tuturor autorităților de management și control, exerciţiul financiar 2007-2013 încheiat cu o absorbție de circa 90% și circa 51.000 de locuri de muncă nou create în ultimii ani în România prin programele de finanțare destinate IMM-urilor. “Sperăm ca ținta pe care v-ați propus-o să devină realitate. Noi, la nivelul Comisiei, estimăm o absorbție de 1 miliard de euro și, dacă vor fi 1,2 miliarde de euro, cât și-a propus Guvernul, cu atât mai bine”, a apreciat oficialul european.

La finalul întrevederii, premierul Mihai Tudose a anunțat totodată sprijinul oferit de Comisia Europeană în domeniul reformei justiției pe zona de penitenciare, cât și pentru Institutul Cantacuzino. Membrii delegației române și comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, au discutat, de asemenea, despre oportunitățile de dezvoltare și de atragere de fonduri de către România inclusiv prin mecanismele puse la dispoziție de Strategia Dunării.

Redacţia

De același autor

Related Articles