[FOTO] Sit Tibi Terra Levis, Zoe Petre!

Una din cele mai mari personalități academice şi politice feminine de după anul 1989, Zoe Petre, a încetat din viață la vârsta de 77 de ani.

Sit Tibi Terra Levis,  Zoe Petre!

Născută într-o familie de intelectuali români,  tatăl ,Emil Condurachi, profesor de istorie antică și arheologie la Universitatea București, ulterior director al Institutului de Arheologie și al șantierului de la Histria, respectiv academician și mama, Florica C. Moisil,  cercetător la Biblioteca Academiei,  fiica lui Constantin Moisil, întemeietorul numismaticii științifice în România și sora matematicianului Grigore C. Moisil.

Fostul consilier prezidențial din mandatul lui Emil Constantinescu, Zoe Petre s-a născut pe  23 august 1940, a urmat Liceul Clasic, apoi, între anii 1956 și 1961, Facultatea de Istorie din București, specialitatea Istorie antică și arheologie. După absolvirea facultății, a lucrat în învățământul superior ca profesoară de istorie antică la Facultatea de Istorie. A fost pe rând preparator, asistent lector și apoi profesor universitar la aceeași facultate, predând cursuri de istorie a lumii antice, epigrafie greacă și latina, istorie a civilizațiilor din Antichitate.

 Doctor în istorie, cu teza “Formarea ideologiei democratice în Grecia antică”, avându-l conducător științific pe  prof. dr. acad. Dionisie M. Pippidi, Zoe Petre a susținut conferințe la universitățile din: Strasbourg, Lille, Amiens, Bruxelles, Cambridge (Marea Britanie). A fost profesor asociat al École des Hautes Études en Sciences Sociales (Paris), Centre „Louis Gernet” d’études comparées sur les sociétés anciennes; al Universității „Jules Verne” din Amiens; visiting professor al Universității Harvard, Cambridge; visiting researcher al Universității Columbia, New York.

Ca o recunoaștere a activității sale, a fost numită  director și director onorific al Ecole Doctorale Régionale en Sciences Sociales de Bucarest.

Zoe Petre era  internată de mai multe zile la Spitalul Elias, starea sa fiind deosebit de  gravă.

“În această dimineață a plecat dintre noi doamna Zoe Petre, Profesorul nostru admirat și iubit. Despre ceea ce a însemnat pentru noi, despre darurile spirituale pe care le-am primit de la ea ca studenți și colegi vom depune mărturie, cu recunoștință și emoție, întotdeauna. Sit Tibi Terra Levis”, a transmis Departamentul de Istorie antică, Arheologie, Istoria Artei.

Anca Bica Bălălău

Nota redacţiei:

Sit tibi terra levis (abreviat S.T.T.L.) este o inscripție marcată pe monumentele funerare din Roma antică. Expresia are un echivalent exact în limba română, „să-ți fie țărâna ușoară” (folosit și la persoana a treia – „să-i fie țărâna ușoară”), spus pentru un om de curând decedat și, de regulă, îngropat.

Sursa:wikipedia

Cele mai citite

Related Articles