[UPDATE] Locatarii unui cartier dintr-un municipiu din Caraş-Severin primesc apă cu cana

Alimentarea cu apă a cartierului Secu din Reşiţa lasă de dorit.

Zeci de familii suferă, mai ales vara, când debitul, din conductele vechi de peste 70 de ani, scade mult sub cotele normale, iar apa necesară consumului menajer lipseşte cu desăvârşire.

În urma demersurilor făcute de localnici în urmă cu câţiva ani, privind calitatea apei şi a nemulţumirilor acestora faţă de serviciile oferite, furnizorul de atunci (n.r. SC Prescom SA)  a anunţat sistarea alimentării cu apă.

Contactat telefonic, city managerul municipiului de pe Bârzava, Paul Vasile, a precizat că reţelele de apă din Secu nu aparţin de Primăria Reşiţa şi nici de operatorul AquaCaraş, însă la intervenţia mass-media, Paul Vasile a precizat pentru Radio Reşiţa că, va verifica situaţia pentru a identifica problema oamenilor din cartier. În plus, acesta a confirmat că primăria a intervenit şi reparat ori de câte ori a fost nevoie reţelele deteriorate din cartier.

Cetăţenii spun că, datorită configuraţiei geografice a aşezării, localnicii din partea de jos a cartierului au mereu apă, ei putând uda chiar şi grădinile sau spăla autovehicolele, în schimb cei din partea opusă nu au nicimăcar cu ce să gătească sau să se spele. “Suntem nevoiţi să aducem apă în bidoane de la sute de metri, de la izvoare sau captări, unde dacă este secetă, abia curge…, a declarat Mariana Puican, una dintre localnice. “Am fi dispuşi să şi plătim pentru furnizarea apei, aşa cum este în orice ţară civilizată, dar să fie curată şi de calitate şi să avem apă curentă la orice oră din zi sau noapte“, a mai subliniat femeia.

De canalizare ce să mai vorbim“, spun cetăţenii disperaţi. “Cu toţii suntem nevoiţi să aruncăm dejecţiile într-un canal dezafectat de pe raza cartierului. Mai ales în zilele toride acolo este un real focar de infecţie, însă autorităţile abilitate rămân la toate rece“, subliniază o altă femeie care, a mai spus “că nimeni din partea aleşilor nu a făcut până acum vreo deplasare la faţa locului, măcar să ne întrebe de sănătate“.

UPDATE 30.08.2017: Pentru cartierele Secu, Cuptoare şi Moniom se poartă discuţii privind execuţia lucrărilor la reţeaua de canalizare, iar alimentarea cu apă este momentan scoasă la licitaţie şi postată pe SEAP. În perioada următoare se vor face demersurile pentru începerea lucrărilor şi în cartierele municipiului Reşiţa, defavorizate până în prezent, au precizat recent reprezentanţii primăriei.

Ataşat publicăm integral răspunsul Primăriei Reşiţa, survenit redacţiei Radio Reşiţa despre proiectele:

“Alimentare cu apă în localitățile Secu, Cuptoare și Moniom, din Mun. Reșița”; “Canalizare menajeră în localitățile Secu, Cuptoare și Moniom din Mun. Reșița”

Ambele proiecte sunt finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală instituit prin OUG 28/2013, derulat de Ministerul Dezvoltării regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene

Proiectul “Alimentare cu apă în localitățile Secu, Cuptoare și Moniom, din Mun. Reșița”

Contract finanțare nr. 10610/10.06.2015 presupune realizarea rețelei de alimentare cu apă în cele trei cartiere ale municipiului Reșița.

Contractul de lucrări 25.338/10.12.2014 (proiectare cu execuție) Proiectant : SC. Arcoinstal SRL Arad Constructor: SC Aquavest SRL Arad în valoare de 4.255.386,19 . Acest contract a fost reziliat datorită neîndeplinirii de către executant a prevederilor contractului și a fost necesară reluarea procedurii de achiziție publică pentru execuția lucrărilor .

S-a realizat reproiectarea deoarece în faza inițială achiziția publică de lucrări a fost pentru proiectare și execuție și aceasta a fost făcută cu datele existente la nivel de studiu de fezabilitate .

A fost întocmit noul proiect tehnic, iar documentația pentru achiziția publică de lucrări este pusă la dispoziția Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, pentru verificare și validare.

Proiectul “Canalizare menajeră în localitățile Secu, Cuptoare și Moniom din Mun. Reșița”

Contract finanțare nr. 10613/10.06.2015

Presupune realizarea rețelei de canalizare în cele trei cartiere ale municipiului Reșița.

Lucrările presupun realizarea următoarelor obiective:

În Moniom

– 3 stații de pompare ape uzate

– Subtraversare linie CFR

– Conductă Dn=250mm – 1650 m

– Racorduri – 137 buc, Dn= 160 mm, lungime totala 1151 m

În Secu

-Stație de pompare ape uzate

-Conductă Dn=250mm – 4824 m

-Racorduri – 185 buc, Dn= 160 mm, lungime totala 955 m

În Cuptoare

– 6 stații de pompare ape uzate

– 4 subtraversări drum județean

– 3 subtraversări pârâu

– Conductă Dn=250mm – 5240 m

– Racorduri – 200 buc, Dn= 160 mm, lungime totala 1095 m

Conducte de refulare pentru toate cele 3 cartiere Dn=75 mm – 1796 m, Dn=90 mm – 577 m, Dn=110 mm – 2897 m

Contract de proiectare nr .14.404/13.07.2015 – proiectare PT+DE+DTAC+asistenta tehnica – încheiat cu SC Sirius Proiectare Studii SRL Bucuresti în valoare de 81.046,40

Contract execuție nr.8819/11.05.2017 SC Clif SA Constanța în asociere cu Sc RO Construct Center SRL în valoare de 7.740.726,29 lei cu TVA

Durata de execuție a lucrărilor – 36 de luni de la data ordinului de incepere a lucrărilor, emis în data de 25.05.2017 . Finalizarea estimată în 25.05.2020.

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles