[FOTO] La mulți ani, Maestre Ion Ghițulescu ! Respect!

Frumuseţea radioului a fost şi rămâne „Să vezi- Auzind!”. Generaţii de români au crescut alături de radioul naţional şi i-au pus coroana de stăpân al lor! Pentru  ascultători,  Radio România  a fost  şi este cea mai sigură sursă de informare ce a consolidat pasiuni pentru teatru, sport, istorie, muzică,ştiinţă, etc.

Întorcându-mă în timp simt recunoştinţă pentru oamenii de radio, artişti, sportivi, oameni de ştiinţă, fiindcă m-au crescut cu cele mai frumoase sentimente şi m-au copleşit sau educat pentru toată viaţa.

Atunci când spunem  Radio România nu poţi să nu tresari cu nostalgie şi recunoştinâ la amintirea unor mari nume, astăzi Ion Ghiţulescu care împlineşte 87 de ani !

Maestrul este cel care a iniţiat şi moderat emisiunea radiofonică „Fotbal, minut cu minut” , ce strângea în jurul receptoarelor peste 4 milioane de microbişti înainte de Revoluţie.Ion Ghiţulescu este înainte de toate o legendă a radioului, omul care a contribuit decisiv la performanţele acestui mare prieten al românilor: radioul românesc.

Ion Ghiţulescu s-a născut pe  27 august 1930, Bucureşti. A absolvit Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, iar apoi a urmat cursurile Facultăţii de Ziaristică din Bucureşti, iar din  În anul 1951 este reporter la Radiodifuzunea Română, secţia sport, iar din 1960, până în 1989, este şeful Secţiei Sport şi Informaţii din cadrul aceleiaşi instituţii. Din anul 1990, până în 1996, este director al Direcţiei Programe a SRR.

Jurnalist, comentator sportiv, director al Direcţiei Programe a Societăţii Române de Radiodifuziune, 1990-1996.În calitate de comentator sportiv, a efectuat peste 1700 transmisii în direct de la diverse evenimente sportive (toate însumând peste 1.000 de ore), dintre care peste 130 au fost transmisiuni ale echipei naţionale de fotbal. Printre evenimentele la care a luat parte, ca trimis special al Radiodifuziunii, de unde a realizat transmisii live sau înregistrate, se numără: Jocurilor Olimpice (1960, 1964, 1972, 1980, 1984, 1992, 1996), Campionatele Mondiale de fotbal (1966, 1990, 1994), Campionatele Mondiale de handbal.

În anul 1960, este iniţiatorul unei emisiuni sportive, Cu microfonul printre sportivi, printre primele emisiuni din România, înregistrate pe banda magnetică.

Dintre emisiunile realizate şi prezentate de Ion Ghiţulescu pot fi amintite: Radioprogramul dimineţii de la 6-8, în perioada 1972-1990, Matinalul  în anul 1990, Sport şi muzică, Fotbal minut cu minut; în anul 1967 a organizat primele emisiuni Radio Vacanţa.Între anii 1967-1989 a fost vicepreşedinte al APSR, iar din 1990 până 1996 a deţinut funcţia de director de programe al Radiodifuziunii.

În spatele unei munci imense Ion Ghiţulesc u a realizat cu pasiune emisiuni ce au rămas în memoria colectivă, despre care îşi aminteşte: „Eu nu eram neapărat la sport, v-am spus că făceam și matinalul”, menţionând cu nostalgie: „Iolanda Balaş, pentru că mi-a dat ocazia să transmit 13 recorduri mondiale”!

„ În primăvara următoare, în 1965, am pornit emisiunea. Între timp, se făcuse cabina 35, cabina din care se puteau face 15 legături diferite. Din ea s-a realizat “Fotbal minut cu minut”. BBC a făcut la un moment dat un studiu despre audiența incredibilă pe care o avea emisiunea aceasta în România”, mărturisea Maestrul cu modestie.

Astăzi Ion Ghiţulescu, o legendă  Radio România, împlineşte 87 de ani !

Cu recunoștință și prietenie  din partea echipei  Radio România Reşiţa din Banatul de Munte, pentru că, la fel cum râul nu uită că ținta sa e marea, prietenia nu uită că singura sa rațiune de a fi este să-și dovedească iubirea față de ceilalți, gândurile noastre bune ca nişte unde sau frecvenţe radio, vibraţii cu  o energie care se răspândeşte.

La mulți ani, Maestre! Respect!

Epilog: „Mi-e clar că fără radio aș fi fost un ilustru necunoscut. Iar voi n-ați mai fi venit niciodată să-mi ascultați poveștile”.Ion Ghiţulescu

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles