Manifestări la Barcelona împotriva terorismului

O mulţime de oameni au manifestat la Barcelona împotriva terorismului, la o săptămână de la atentatele din Catalonia soldate cu 15 morţi şi peste 120 de răniţi.

Revendicate de organizaţia jihadistă Stat Islamic, atacurile au fost comise de şase tineri marocani, care au crescut împreună într-un orăşel catalan de lângă Pirinei. Regele Spaniei şi primul ministru s-au alăturat demonstraţiei pentru pace, dar au fost primiţi cu ostilitate.

“Vrem să trăim în pace!”, “Nu vom lăsa terorismul să învingă!” au strigat zecile de mii de oameni care au defilat cu flori în mână prin centrul Barcelonei.

Întâmpinaţi cu huiduieli la sosirea la marş, Regele Felipe al VI-lea şi premierul Mariano Rajoy însoţiţi de autorităţile regionale şi locale au ocupat un loc secund, deoarece primii în coloană şi cei care au purtat pancarta cu lozinca “Nu ne este frică”! au fost medici, asistenţi, pompieri, taximetrişti, comercianţi şi reprezentanţi ai forţelor de ordine şi securitate.

Ei au avut un rol primordial în asistenţa acordată victimelor în primele ore după atentate.

La finalul marşului, o cunoscută actriţă catalană, Rosa Maria Sarda şi purtătoarea de cuvânt a unei asociaţii de integrare, musulmana Miriam Hatibi, au citit un manifest pentru pace, toleranţă şi diversitate.

Participanţii la miting au purtat pancarte cu mesaje împotriva comerţului cu arme şi pentru pace.

Înainte de miningul care s-a încheiat în Plaza Catalunya, în apropierea Bulevardului La Rambla, unde a avut loc primul atac terorist de joia trecută, câteva sute de persoane au organizat o manifestaţie, în care au dorit să denunţe ipocrizia clasei politice, “care”, au spus ei “a încurajat islamofobia, războiaiele şi răspândirea terorismului”.  RRA

De același autor

Related Articles