Un nou cetăţean român, călăuză pentru migranţi

55

Poliţiştii de frontieră din vestul ţării se confruntă zilnic cu tentative de trecere ilegală a graniţei. Noaptea trecută, în apropiere de Nădlac, au fost depistaţi 24 de migranţi sirieni şi irakieni.

Misiunea s-a desfăşurat în jurul orei 24.00 şi a avut la bază mai multe informaţii. Poliţiştii Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac au observat pe sensul de mers dinspre autostrada A1 înspre orașul Nădlac, o autoutilitara marca Mercedes Vito. Având suspiciuni cu privire la marfa transportată, au procedat la oprirea autoutilitarei și la legitimarea șoferului, constatând că este vorba despre cetăţeanul român, Nicolae F., în vârstă de 37 de ani, din judeţul Sălaj. De asemenea, în interiorul autoutilitarei, polițiștii de frontieră au descoperit 24 de cetățeni străini.

„Cu ocazia verificărilor preliminare, polițiștii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt cetăţeni sirieni și irakieni, 8 bărbaţi, 3 femei și 13 minori, adulții având vârste cuprinse între 18 şi 75 de ani, iar minorii între 2 şi 16 de ani, majoritatea fiind solicitanţi de azil în România. La cercetări, s-a stabilit că solicitanţii de azil intenţionau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge într-o ţară din Spaţiul Schengen”, spune purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea, comisar şef Laura Bondar.

Poliţiştii de frontieră arădeni au întocmit migranţilor lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar călăuzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi. În ultima perioadă s-au înmulţit cazurile în care românii devin călăuze pentru migranţii afro-asiatici.

În această dimineață, poliţiştii din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II au depistat alte 42 persoane din Irak, Siria şi Insulele Comore, ascunse în interiorul unui automarfar. De această dată, migranții au fost sprijiniți de un cetățean turc, însă acesta neagă implicarea.

„În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că cei în cauză sunt cetăţeni din Irak, Siria şi Insulele Comore, cu vârste cuprinse între 7 şi 57 de ani, majoritatea fiind solicitanți de azil în țara noastră. La cercetări, conducătorul auto a declarat că nu are cunoştinţă despre modul în care persoanele în cauză s-au ascuns în camion, pe timpul călătoriei el staţionând în mai multe parcări”.

Citeşte şi: Trafic de migranţi în vestul ţării cu o călăuză din Caraș-Severin

(Sebastian Dragomir)