[FOTO-VIDEO] Incendiul din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei pune în pericol pinul negru de Banat

434

Incendiul izbucnit ieri în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei nu a fost stins până la acest moment, iar în zona afectată de foc acţionează atât forţe terestre, cât şi aeriene.

“Ieri în jurul orei 13.00 am fost apelaţi pe numărul de urgenţă 112 despre incendiul care se manifestă în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei. Ne-am deplasat acolo cu echipaje pentru a face recunoaştere, a venit inclusiv un elicopter pentru evaluarea situaţiei şi am luat decizia ca în cursul zilei de astăzi să intensificăm operaţiunile. Am solicitat sprijin şi de la Inspectoratul General pentru Aviaţie şi în momentul de faţă acţionăm la faţa locului cu circa 60 de subofiţeri, doi ofiţeri, avem în sprijin 6 rangeri şi 4 pădurari, iar din aer acţionăm cu un elicopter cu un dispozitiv de două tone (2.000 litri de apă) care împrăştie apa de la înălţime direct peste focare!”, a declarat pentru Radio Reşiţa, conducătorul operaţiunii – locotenent-colonelul Marius Gogâltan – împuternicit prim-adjunct la ISU DROBETA Turnu Severin.

Elicopterul face faţă destul de greu situaţiei din teren, trebuind să se alimenteze cu apă din barajul Lacului Prisaca – de la km 5 pe Valea Cernei. “Este mult de muncă, am făcut doar trei treceri… Din cauza zonei şi a limitei de combustibil, elicopterul s-a dus acum să alimenteze şi vom continua după-amiază. Dacă este cazul, elicopterul va acţiona şi în zilele următoare, nu va pleca până nu stingem incendiul! Intervenţia în teren este grea şi de asta am apelat şi la forţele aeriene, pentru că este zona este foarte greu accesibilă cu piciorul!”, ne-a mărturisit locotenent-colonelul Marius Gogâltan.

Izbucnit în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, pe raza Ocolului Silvic Tarniţa din judeţul Mehedinţi, incendiul nu rămâne fără efect asupra speciilor forestiere din zona afectată.

Citeşte şi: Incendiu de proporții în Parcul Național Domogled

“Este vorba de un incendiu pe suprafaţa judeţului Mehedinţi, mai precis în ocolul Silvic Tarniţa – UP VI Vârful lui Stan şi suprafaţa pe care focul a fost extins este de aproximativ 4-5 hectare, încă nu putem să identificăm foarte clar suprafaţa totală! Incendiul credem că a pornit din anumite zone limitrofe pădurii, nu ştim cauzele exacte, o să identificăm mai târziu acest lucru! Deocamdată ne interesează să izolăm focul şi să-l stingem cât mai repede!”, ne-a declarat ing. Ioan Gaşpar – directorul Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei.

Focul nu a rămas fără efect asupra speciilor forestiere din zona afectată de incendiu. “În principal specia Pinul Negru de Banat este afectată, care domină pe acest versant, pe aceste crovuri şi care clar va fi afectată – dacă nu acum, atunci în viitor – de arsurile flăcărilor. Nu putem la momentul actual să facem o estimare clară a pagubelor; sigur că vom analiza cu mai mulţi experţi situaţia care e la faţa locului şi vă vom transmite concluziile noastre!”, precizează ing. Ioan Gaşpar.

Paul-Sever SMADU