Proteste de amploare la Hamburg: Poliţia cere întăriri pentru a face faţă manifestaţiilor anti-G20

Poliţia din Hamburg a cerut vineri întăriri pentru a face faţă numeroaselor manifestaţii anti-G20 care au loc în oraş şi care au împiedicat-o pe soţia preşedintelui american să iasă din reşedinţa în care este cazată.

Solicitarea (unor întăriri) este în curs”, este vorba despre ”uşurarea forţelor deja angajate”, au anunţat forţele de ordine.

Unităţi de poliţie antirevoltă de la Berlin şi din landul Schleswig-Holstein vecin, în nordul ţării, au anunţat că se pregătesc să trimită câteva mii de oameni.

Forţele de ordine au mobilizat deja peste 20.000 de oameni pentru a asigura securitatea la Hamburg, cu ocazia summitului liderilor principalelelor douăzeci de economii din lume. Însă numărul mare de manifestaţii, care au loc de mai multe zile, şi cocnirile care au izbucnit joi seara şi au continuat vineri, în ziua deschiderii summitului, pun efectivele la grea încercare.

Despre situaţia tensionată din Hamburg/ Germania, Radio Reşiţa a aflat informaţii de la Alex Silitra din Bocşa, stabilit în metropola germană:

Soţia preşedintelui american, Melania Trump, a rămas astfel blocată în reşedinţa sa de la Hamburg, vineri, din cauza numeroaselor manifestaţii împotriva G20, a anunţat purtătoarea ei de cuvânt.

Nu am obţinut până acum autorizaţia să ieşim, din partea poliţiei”, a declarat această purtătoare de cuvânt.

Amintim că, zeci de mii de protestatari din toată Europa s-au adunat la Hamburg, în ajunul summitului G20, pentru a se alia demonstrației ”Bine ați venit în iad”, organizată de grupurile anti-capitaliste, scrie Reuters.

Polițiștii au folosit tunurile de apă împotriva protestatarilor violenți, care au aruncat cu sticle și cu mobilier stradal spre agenții din stradă.
Magazinele aflate pe principalele bulevarde din oraș s-au închis mai devreme și, de teamă să nu fie vandalizate, proprietarii lor au montat panouri de lemn la ferestre.
Această reuniune a liderilor G20, programată pentru vineri şi sâmbătă, a şefilor de stat şi de guvern din ţările cele mai puternice din lume, se va desfăşura într-un climat tensionat din cauza mai multor crispări diplomatice, dezacorduri profunde între SUA şi membrii G20 şi din cauza unor importante manifestaţii, potenţial violente, aşteptate în oraşul ultrasecurizat.
Coreea de Nord, Siria, tensiuni în Golf: sunt tot atâtea dosare diplomatice fierbinţi, care vor fi evocate evident în cursul dezbaterilor în cadrul G20.
Grupul G20 va aborda două probleme esenţiale: lupta împotriva schimbărilor climatice după decizia americană de a se retrage din Acordul de la Paris şi liberul schimb pe care administraţia Trump afirmă că vrea să-l controleze mai strict pentru a păstra locurile de muncă americane.
Şefii de stat şi de guvern vor publica un comunicat comun sâmbătă după-amiază.

Cele mai citite

Related Articles