[FOTO] În perioada 6-9 iulie Gărâna este kilometrul zero al jazz-ului mondial!

273

Motto: “Jazzul se interpretează din inimă. Poţi chiar trăi prin el. Iubiţi-l întotdeauna”. Louis Armstrong

Muzica reprezintă natura.Natura reprezintă viaţa. Jazzul reprezintă natura. Jazzul este viaţă.

Invitatul Radio România Reşiţa, Marius Giura, preşedintele Fundației Culturale “Jazz Banat” a avut amabilitatea de a ne descrie noua ediţie a festivalului:

 “Ediţia a- XXI-a se desfăşoară în perioada 6-9 iulie, s-a revenit la formatul cu care publicul s-a obişnuit înainte de ediţia aniversară de anul trecut, deci 4 zile de concerte în Poiana Lupului,  la Biserica din Văliug şi multe acţiuni culturale adiacente.În concertele din Poiana Lupului, deci la Scena Mare vor evolua mari vedete de nivel mondial. La Biserica din Văliug începând cu ziua de vineri până duminică 3 concerte, un târg de discuri, care se va desfăşura începând de vineri tot în Poiana Lupului, teatrul Aoleu din Timişoara cu un concept dramatic denumit La masa dumneavoastră! Vor avea loc lansări de carte, de dvd-uri, însoţite de expoziţii de fotografie, iar în fiecare seară de joi până sâmbătă în fiecare seară vor avea loc proiecţii de film prin amabilitatea Institutului Francez.Mă aştept la un public numeros fiindcă programul este foarte atractiv şi vremea se arată bună, deci sunt toate premisele să fie plină Poiana Lupului, mai cu seamă că lumea va avea ocazia să vadă şi noua haină a festivalului-noua scenă şi tot ce s-a întâmplat nou de la sfârşitul anului trecut până acum într-un ritm absolut nebunesc. S-a lucrat foarte serios şi până la urmă ceea ce părea dificil de realizat până la urmă s-a realizat”.

Din SUA, Norvegia, Cuba, Suedia, Italia, Vietnam, Austria sau Germania vin sunetele care vor umple anul acesta scena principală din Poiana Lupului: un line-up divers care te poartă în locuri necunoscute, deschizând drumul spre noi descoperiri muzicale. Câștigător a trei premii Grammy în ultimii doi ani, John Scofield revine pe scena de la Gărâna  cu un alt proiect longeviv, Uberjam Band, împreună cu Avi Bortnick și Andy Hess, avându-l ca invitat de onoare în turneul său european pe toboșarul Dennis Chambers.

În cea de-a treia zi de festival, pe 8 iulie, celebrul pianist cubanez Omar Sosa și membrii Quarteto AfroCubano vor încinge atmosfera în Poiana Lupului, dăruind publicului un spectacol pe ritmuri afro-cubaneze, mixate cu jazz, hip-hop, world music  și elemente electronice. În fiecare concert, Omar Sosa reușește să atragă publicul în iureșul propriei lumi muzicale, să îl facă părtaș la viziunile sale spirituale și să îl conducă abil de la pasaje muzicale meditative, până la momente de bucurie explozivă. Enrico Rava și Tomasz Stanko sunt îndoiala două dintre vocile cele mai importante în jazzul european modern. Cei doi trompetiști au fiecare cariere solistice impresionante, sunt deschizători de drumuri in jazz, iar personalitățile lor puternice au influențat multe generații de artiști.

Publicul de la Gărâna Jazz Festival va asista la o Premieră în lumea muzicală: pentru prima oară, Enrico Rava și Tomasz Stanko sunt împreună liderii unui proiect internațional, din care fac parte Giovanni Guidi la pian, Reuben Rogers la chitară bas și Gerald Cleaver la baterie. Hakon Kornstad Quartet propune publicului de la Gărâna Jazz Festival o incursiune într-un univers sonor mai puțin obișnuit sau cunoscut, numit de unii critici muzicali “jazz-opera”. O întâlnire inedită între  operă și jazz,  realizată de patru muzicieni care își folosesc creativitatea și talentul pentru a crea o experiență de neuitat! Nguyen Le, Ngo Hong Quang și Stephane Edouard vor aduce pe scena festivalului un proiect încărcat de emoții, culori, diversitate – Ha Noi.  Câstigatorul unui premiu Grammy pentru Best Contemporary Jazz Album, în anul  2005, Bill Frisell revine la Gărâna Jazz Festival după patru ani, două albume lansate și încă o nominalizare la premiile Grammy pentru albumul When You Wish Upon A Star.De această dată, celebrul chitarist aduce, alături de sine pe scenă, pe doi dintre colaboratorii săi apropiați: basistul Tony Scherr și pe percuționistul Kenny Wollesen.Trio-ul are deja multe concerte de succes la activ, fiind un grup omogen, iar repertoriul eclectic ales a încântat mereu publicul, cu oricâte așteptări ar fi venit.

Citește și: Vară muzicală fierbinte la Gărâna: jazz, rock, blues, fusion, folk

Pentru a marca ediția aniversară și viitorul unui festival care a crescut odată cu istoria jazz-ului românesc, Fundația Culturală “Jazz Banat” va lansa în 2017, la București, Timișoara si Cluj, un album cu 214 de priviri aruncate asupra celei de-a 20-a ediții, surprinse de fotografii Horațiu Șovăială și Mihai Șovăială, aflați pentru prima dată în poiană. Cei care au fost la festival sau cei care și-au dorit să ajungă în munții cu jazz vor putea trăi sau retrăi detaliile și emoțiile zilelor blânde și nopților răcoroase din Poiana Lupului.

Epilog: “Jazzul nu este doar muzică, este un mod de viaţă, este un fel de a fi, un mod de a gândi”. Nina Simone

Anca Bica Bălălău

Programul Gărâna Jazz Festival:
? Line-up:
JOI, 6 iulie
● Tonbruket (Suedia)
● David Torn • Sun of Goldfinger ()
● Wolfgang Muthspiel Quintet (Austria)
● Sebastian Spanache Trio (România)

VINERI, 7 iulie
Biserica Catolică din satul Văliug, ora 11:00
● Raul Kusak (România)
Main Stage – Poiana Lupului
● Melt Trio (Germania)
● Hà Nôi (Vietnam, Franța)
● Vasil Hadžimanov Band (Serbia)
● Thy Veils (România)

SÂMBĂTĂ, 8 iulie
Biserica Catolică din satul Văliug, ora 11:00
● Mircea Tiberian & Marta Hristea • Magellan – A sonic journey (Romania)
Main Stage – Poiana Lupului
● Bill Frisell Trio w/Tony Scherr & Kenny Wollesen (SUA)
● Omar Sosa Quarteto Afrocubano (Cuba)
● Håkon Kornstad Quartet (Norvegia)
● Marius Preda Quartet • Mission Cimbalom (Romania, Italia, Olanda)

DUMINICĂ, 9 iulie
Biserica Catolică din satul Văliug, ora 11:00
● Arcuș Trio (Romania)
Main Stage – Poiana Lupului
● ENRICO RAVA – TOMASZ STANKO QUINTET (Italia, Polania)
● JOHN SCOFIELD ÜBERJAM BAND (SUA)
● Bobo Stenson Trio (Suedia)

Organizator: Fundația Culturală “Jazz Banat”