Doar 159 de cadre medicale sărbătoresc Ziua Națională a medicilor de familie în Caraș-Severin

138

Ziua Medicului de Familie din România este sărbătorită astăzi. A fost stabilită prin statut de către Societatea de Medicină Generală din țara noastră, începând cu anul 1999. În România, există aproximativ 11.800 de medici de familie. Din păcate, numărul acestora este în scădere, diminuarea fiind constantă.

Noul președintele al Asociaţiei medicilor de familie din Caraş- Severin, Loredana Schmelas a vorbit despre semnificația acestei zile:

”Ziua medicului de familie este o dată menită să sărbătorească medicina de familie din România. Medicina de familie este o specialitate relativ nouă, recunoscută ca și specialitate medicală din 1997. Putem spune că este o specialitate tânără. Organizându-se astfel de zile ale medicului de familie dorim să punctăm importanța medicinei de familie, ca și ramură medicală, dar și importanța medicului de familie în viața noastră a tuturor.”

Medicii de familie sunt printre cei care aleg să-şi desfăşoare activitatea în alte ţări. Există la ora actuală localități care nu beneficiază de serviciile niciunui medic de familie, inclusiv în Caraș-Severin.

În prezent în Caraș-Severin există aproximativ 160 de medici de familie, puțini, atât în mediul urban, cât mai ales în rural. În județ sunt 5 localități, care nu au medici de familie: Brebu Nou, Ciudanovița, Gârnic, Domașnea și Bănia.

Cristina Corocan

sursa foto:botoseneanul.ro