Ploaie… de folclor la Festivalul Internațional Hercules!

160

Cea de-a 47-a ediţie a Festivalului internaţional de folclor HERCULES din acest an a început astăzi în staţiunea Băile Herculane sub semnul ploii, care a căzut aproape necontenit peste Valea Cernei, motiv pentru care organizatorii au decis să anuleze aşteptata paradă a formaţiilor artistice participante!

În aceste condiţii, festivitatea de deschidere şi spectacolul inaugural al festivalului s-au desfăşurat în Sala de spectacole a Complexului hotelier Dacia, situat în imediata apropiere a Teatrului de Vară din Parcul Vicol.

În preambulul manifestărilor, Fanfara DOINA RĂCĂŞDIANĂ  a susţinut un scurt program în faţa complexului hotelier, după care programul s-a mutat în incinta Sălii de spectacole, care s-a dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare al spectatorilor, localnici şi turişti aflaţi în această perioadă la odihnă sau tratament în staţiunea de pe Valea Cernei.

La deschiderea oficială, au prezentat scurte alocuţiuni prof. Gheorghe Ţunea – directorul desfivalului, Cristian Miclău – primarul oraşului Băile Herculane, prof. Liubiţa Raichici – directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Caraş-Severin şi Oana Petrică – directorul adjunct al Centrului Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Spectacolul din această seară a fost deschis de Ansamblul DESDE EL ALMA ( DIN SUFLET) din Argentina, care a prezentat dansuri specifice centrului şi nordului ţării sud-americane, urmat de un program de cântece din Columbia interpretate de BAILLET FOLCLORICO DE CASANARE din Columbia, iar dansurile tradiţionale portoricane ale dansatorilor de la Ansamblul GIBAO DE PUERTO RICO au fost răsplătite cu aplauze de publicul dornic să urmărească acest regal folcloric. Spectacolul a continuat cu folclorul tradiţional adus pe scena festivalului de ansamblurile ARMENIŞANA, VERMEŞANA, TEREGOVANA şi DUNAV din Şviniţa (jud. Mehedinţi).

Spectacolul de mâine seară va începe de la ora 19.00, iar dacă vremea va permite, pe scena Teatrului de Vară vor evolua ansamblurile din Argentina, Columbia, Porto Rico, dar şi ansamblurile SATUL MEU din Ramnaşi REŞIŢEANA.

Paul-Sever SMADU