[FOTO] Jim Morrison: „Nu moartea ne desparte, ci lipsa dragostei”

Motto: „Nu moartea ne desparte, ci lipsa dragostei”. Jim Morrison

James Douglas „Jim” Morrison a deschis poarta Clubului  27, unul din multele invenţii din istoria muzicii, pe 3 iulie 1971. În anul morţii sale Morrison se mutase la Paris împreună cu iubita sa Pamela Courson, care coincidenţă sau nu a murit 3 ani mai târziu tot la vârsta de 27 de ani.

Cântăreț, compozitor și textier american, solistul vocal și liderul formației rock psihedelice The Doors, Jim Morrison a studiat cinematografia la universitatea UCLA. Pasionat de literatură și filosofie, Morrison a scris versuri sub influența lui Arthur Rimbaud și William Blake.

„Uneori învingătorul e doar un visător care nu a renunţat în ruptul capului”

Denumirea grupului provine de la un vers celebru al lui William Blake, „If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite” (Dacă ușile percepției ar fi deschise/curățate, totul i-ar apărea omului așa cum este, infinit).  În anul 1965 l-a cunoscut pe Ray Manzarek și împreună au format grupul rock The Doors. Din trupă au mai făcut parte John Densmore și Robby Krieger.

Debutul discografic a avut loc cu albumul omonim, The Doors, apărut în anul 1967 sub egida editurii Elektra Records.

Morrison era văzut de fanii săi ca un fel de zeu sau lider spiritual; ca urmare și-a luat porecla de „Lizard King” (regele șopârlă).Șaman al filosofiei ancestrale, felin, frumos o legendă în pantaloni de piele, extrem de inteligent, apatic şi nonconformist, Morrison a rămas în memoria colectivă atât ca un mare muzician, cât şi ca un mare poet, a cărui sensibilitate a dezvăliut inadaptatul la o lume care nu îl făcea fericit:

„Mă văd pe mine însumi ca pe o fiinţă inteligentă, sensibilă, dar cu suflet de clovn, care mă împinge să o dau în bară în cele mai importante momente.Dacă poezia mea are vreun scop, atunci acesta este să le schimbe oamenilor limitele pe care şi le impun în a vedea şi a simţi. Există lucruri ştiute şi lucruri neştiute, iar între ele sunt uşi. Singurătatea înseamnă să asculţi vântul şi să nu-l poţi povesti nimănui”.

 Morrison spunea despre el ca este poet, nu rockstar.

Putere: „Pot opri pământul/din mișcarea pe șine. Am făcut ca mașinile albastre să dispară./ Pot să mă fac invizibil sau mic./  Pot deveni uriaș & să ating cele mai îndepărtate lucruri. Pot schimba  devenirea naturii./ Mă pot pune oriunde în spațiu sau timp./ Pot chema morții./ Pot înțelege evenimentele din alte lumi, în cel mai adânc colț al minții mele  & în mințile celorlalți    Aș putea opri planeta în loc. Aș putea acoperi Soarele  pentru o clipă./  Aș putea fi invizibil,aș putea la fel de bine să nu fiu./ Aș putea fi uriaș, bogat sau sărac./  Aș putea supăra natura plină de viață/Aș putea la fel de bine să înving moartea./ Aș putea crea noi lumi undeva departe./Aș putea./ Vreau.”

Jim Morrison a deschis poarta Clubului  27, alături de acei artiști care au sfârșit toți tragic la doar 27 de ani, într-o zi de 3 iulie 1971 când a fost găsit mort de către iubita sa Pamela Courson în baia apartamentului lor din Paris. Medicii nu au autopsiat cadavrul, pentru că existau prea puţine dovezi care să indice că nu a fost vorba de sinucidere sau cauze naturale. Din cauza absenţei acestei proceduri, nici până astăzi nu s-a elucidat misterul care planează în jurul decesului său.

Și alți artiști exclusiviști precum Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison şi Kurt Cobain, au fost incluși  în acest macabru și celebru“Forever 27 Club” sau “Club 27″. O carte publicată independent şi distribuită de editura americană Random House, intitulată “The 27s:The Greatest Myth of Rock &Roll” detaliază acest fenomen:

“The 27s:The Greatest Myth of Rock &Roll” prezintă istoria rock &roll-ului văzută prin viaţa şi moştenirile lăsate de muzicieni care au murit la vârsta de 27 de ani. De ce 27 de ani? Explicaţiile relevante sau nu, pot fi multiple, plecându-se de la ideea vieţii trăite intens, dar şi nesăbuit, până la astrologie sau numerologie. O altă explicaţie face referire la flacăra creativă ce arde în fiecare artist adevărat, flacără ce la unii artişti arde mai intens şi mai rapid, dar care se stinge mai repede. O dată dispărută această putere interioară, creaţia adevărată dispare, iar artiştii se sting. Iată o parte din lista  celor incluşi în acest Club 27, listă ce înclude şi personalităţilor din cartea “The 27s:The Greatest Myth of Rock &Roll”:

Robert Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, Alexandre Levy, Louis Chauvin, Nat Jaffe, Jesse Belvin, Rudy Lewis, Malcolm Hale, Dickie Pride, Alexandra, Alan Wilson, Arlester Dyke Christian, Linda Jones, Leslie Harvey, Ron „ Pigpen” McKernan, Roger Lee Durham, Wallace Yohn, Dave Alexander, Pete Ham, Gary Thain, Cecilia, Helmut Kollen, Chris Bell, Jacob Miller, D. Boon, AlexanderBashlacev, Jean-Michel Basquait, Pete de Freitas, Mia Zapata, Kristen Pfaff, Richey Edwars, Stretch, Fat Pat, Freaky Tah, Sean Patrick McCabe, Rodrigo Bueno, Maria Serrano Serrano, Jeremy Michael Ward, Bryan Ottoson, Valentin Elizalde, Orish Grinstead, Lily Tembo.

 „Oamenii se tem de moarte mai tare decât se tem de durere. E ciudat că se tem de moarte. Viaţa doare mai mult decât moartea. Atunci când mori, se termină şi durerea”, spunea Morrison.

 Jim Morrison fost înhumat în cimitirul Père Lachaise Cemetery din Paris iar mormântul său a devenit un loc de pelerinaj. În același cimitir şi-au găsit odihna Oscar Wilde, Gertrude Stein și Frédéric Chopin. După moartea lui Morrison, cei trei membri ai trupei nu au reușit să îl inlocuiască, iar trupa s-a destrămat în anul 1973. În 1978, ceilalți membri au înregistrat un album de poezie scrisă de Morrison, An American Prayer.

De 49 de ani de la apartenența sa la “Forever 27 Club” sau “Club 27″,  mormântul său a devenit un loc de pelerinaj, muzica sa un poem al nemuritoarei sale creații. Jim Morrison, controversat ca om, rămâne un mare artist care, fie ca și  poet damnat sau   rockstar, rămâne unic și irepetabil, după cum anticipa: „Uneori învingătorul e doar un visător care nu a renunţat în ruptul capului”.

Epilog: „Dă piept cu cele mai mari frici ale tale. După aceea, ele nu vor mai avea forţă, iar tu vei fi liber”.Jim Morrison

Anca Bica Bălălău

Sursa foto:wikipedia

De același autor

Related Articles