Decizie drastică luată de Marea Britanie. Vezi de unde se va retrage

Guvernul Marii Britanii a făcut duminică, 2 iulie, anunțul că se va retrage din Convenția de la Londra privind pescuitul, în încercarea de a redobândi controlul exclusiv al drepturilor de pescuit în apropierea coastelor sale, în conformitate cu votul pentru Brexit, a transmis AFP citată de Agerpres.

Convenția de la Londra datează din anul  1964, înaintea aderării Marii Britanii la Uniunea Europeană, în 1973. Convenția  permite pescuitul într-o ‘zonă cuprinsă între 6 și 12 mile’ în largul coastelor statelor semnatare.

Care vor fi efectele retragerii Marii Britanii

Prin retragerea țării lor din Convenție, pescarii britanici vor pierde însă ei înșiși dreptul de a lucra în proximitatea coastelor celorlalte cinci state semnatare: Franța, Belgia, Grmania, Irlanda și Olanda.

‘Aceasta este o primă etapă istorică spre construcția unei noi politici naționale de pescuit, în momentul în care părăsim Uniunea Europeană’, a declarat într-un comunicat ministrul mediului, Michael Gove, precizând că ,’pentru prima oară în 50 de ani, vom putea decide cine poate avea acces la apele noastre’ teritoriale.

Guvernul britanic va notifica luni, 3 iulie,  statele semnatare cu privire la decizia luată, a cărei transpunere în practică se va întinde pe doi ani. Londra va trebui să negocieze în același timp ieșirea din Politica comună de pescuit (PCP).

 

Cele mai citite

Related Articles