Germania a câștigat Cupa Confederațiilor

52

Selecționata de fotbal a Germaniei a câștigat în premieră Cupa Confederațiilor, după 1-0 (1-0) cu Chile, duminică, la Sankt Petersburg, în finala competiției găzduite de Rusia.

Germania, campioana mondială en titre, dar care s-a prezentat în Rusia fără vedetele sale și cu cel mai tânăr lot dintre cele opt competitoare (24 ani), s-a impus prin golul marcat de Lars Stindl (20).

Campioana Americii de Sud a prezentat o echipă cu o medie de vârstă de peste 30 de ani, a dominat finala, dar nu a reușit să înscrie din numeroasele ocazii create.

Cele două formații s-au întâlnit și în faza grupelor, iar atunci scorul a fost egal, 1-1.

Chilienii au început în forță, ca de obicei, și și-au împins adversarii în preajma careului lor, iar ocaziile de gol nu au întârziat să apară. În min. 5, Ruediger l-a deposedat in extremis pe Aranguiz, iar apoi portarul ter Stegen a respins șutul lui Vidal. O eroare a lui Goretzka (13), l-a adus pe Vargas în poziție de șut, dar balonul a fost reținut de portar. O mare ocazie a avut și Alexis Sanchez, care nu a putut să îl învingă pe ter Stegen, după ce portarul respinsese în față șutul lui Vidal.

Nationalmannschaft a deschis scorul în min. 20, la prima sa ocazie, prin Stindl, din pasa lui Werner, care a recuperat o minge în marginea careului, din fața lui Marcelo Diaz.

Chilienii au mai avut o situație notabilă în prima repriză, dar Aranguiz a ratat reluarea la centrarea lui Isla (24).

Finalul primei reprize a fost dominat de germani, care au avut trei oportunități bune de a-și dubla avantajul. Goretzka (36) a șutat din unghi, puțin pe lângă poartă, fiind imitat de Draxler (40), pentru ca în min. 45, Goretzka să fie blocat in extremis de portarul Bravo.

Germania a avut și prima situație bună de după pauză, la o pătrundere a lui Draxler, încheiată cu un șut deviat de Jara (55).

Echipa lui Joachim Loew nu a mai contat apoi prea mult în atac, mulțumindu-se să se apere în fața insistentei echipei chiliene.

Sud-americanul Jara a fost iertat de eliminare (65), primind doar cartonaș galben după consultarea video, la o fază la care l-a lovit cu cotul pe Werner.

Ocaziile chilienilor s-au succedat la poarta lui ter Stegen, dar defensiva germană a rezistat cu brio. Sanchez (72) a fost blocat în careu în momentul șutului, de către Rudy, Vargas (74) a șutat din întoarcere, dar balonul a fost reținut de portar, Vidal (75) a tras peste poartă din careu. Aranguiz (80) a tras din afara careului, mingea fiind deviată în corner de ter Stegen, Hernandez (82) a tras de la distanță, dar ter Stegen a prins în doi timpi. Sagal a ratat și el o mare ocazie (84), șutând peste poartă din mijlocul careului, după o minge întoarsă de Puch. Ultima oportunitate a meciului pentru sud-americani a fost o lovitură liberă executată de Sanchez (90+4), de la 20 de metri, dar ter Stegen a respins providențial.

Grație assist-ului din finală, Timo Werner a fost desemnat câștigătorul Ghetei de Aur, golgheterul turneului, cu 3 goluri și 2 pase decisive,scrie Agerpres.ro

Draxler, cel mai bun jucător

Fotbalistul Julian Draxler, căpitanul echipei Germaniei, câștigătoarea Cupei Confederațiilor 2017, a fost desemnat cel mai bun jucător al competiției găzduite de Rusia, duminică seara, după finala de la Sankt Petersburg.

Atacantul de 23 de ani a fost votat de către un grup tehnic al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), după finala câștigată de Germania cu 1-0 în fața selecționatei Chile, prin golul marcat de Lars Stindl (20).

Trofeul ”Balonul de Aur” pentru cel mai bun jucător al competiției a fost înmânat de fostul mare fotbalist argentinian Diego Maradona.

Draxler, jucător la Paris Saint-Germain, a disputat toate meciurile echipei sale în Rusia, a marcat un gol și a dat o pasă decisivă.

Draxler i-a devansat pe atacantul Alexis Sanchez (Chile), care a intrat în posesia Balonului de Argint, și pe coechipierul său Leon Goretzka, posesorul Balonului de Bronz.

Atacantul german Timo Werner (21 ani) a devenit golgheterul turneului, cu 3 goluri și 2 pase decisive. Werner (RB Leipzig) a fost cel mai bun atacant german din Bundesliga în sezonul trecut, cu 21 de goluri și 8 pase decisive. Werner i-a devansat în clasamentul final pe coechipierii săi Lars Stindl și Leon Goretzka, fiecare cu 3 goluri, care au împărțit Gheata de Argint.

Cel mai bun portar al Cupei Confederațiilor 2017 a fost ales chilianul Claudio Bravo, care a primit Mănușa de Aur. Bravo, accidentat, nu a apărat în primele două meciuri ale chilienilor, dar a intrat între buturi pentru următoarele, iar în semifinale a păstrat imaculată poarta, apărând trei șuturi la loviturile de departajare în fața Portugaliei.

Premiul FIFA Fair Play a revenit Germaniei, care a încasat doar opt cartonașe galbene în cinci partide, comițând doar 66 de faulturi. De asemenea, a fost bine primită și inițiativa germană de a oferi tricouri cu numele Germaniei scris cu caractere chirilice. Federația Germană de Fotbal a primit un cerc de 10.000 de dolari, care va fi destinat exclusiv achiziționării de echipament pentru sectorul juvenil.