O treime dintre economiile românilor “stau în depozite cu dobândă zero”

O treime dintre economiile românilor este plasată în conturi curente şi depozite bancare la vedere cu dobândă zero.

Banii respectivi nu le aduc niciun profit deţinătorilor şi nu contribuie la dezvoltarea economică – a atras atenţia managerul BRD România, Mihai Purcărea, într-o declaraţie, preluată de site-ul Bursei de Valori Bucureşti:

Mihai Pucărea: De exemplu, în 2010, aproximativ 20% din economiile române erau în depozite overnight. Acuma, acest procent este 35%. Este un procent enorm. O tremie, practic, din avuţia românilor stă în depozite overnight la o dobândă practic de zero. Vă puteţi imagina, în timp ce pierdere de capital pentru români şi pentru economie în asamblul ei înseamnă acest lucru? Bani care nu produc nimica, ci pur şi simplu stau. La companii este şi mai complicat: aproximativ două treimi acuma din banii companiilor sunt în depozite overnight. Dacă comparăm tot cu 2010, să spunem, acest procent era sub 50%.

Specialiştii le recomandă românilor să-şi investească economiile în titluri de staţ acţiuni sau fonduri de investiţii, astfel încât banii respectivi să reintre în circuitul productiv. RRA

Cele mai citite

Related Articles