Conform unei mai vechi tradiţii, la data de 2 iulie, în Biserica romano-catolică se sărbătoreşte „Vizita Sfintei Fecioare Maria la verişoara sa, Elisabeta”.

Cu această ocazie, credincioşii, în special de etnie germană, bulgară şi croată din Banatul montan, merg pe jos în pelerinaj la Maria Ciclova, sanctuarul marian de pe raza satului Ciclova Montană, jud. Caraş-Severin.

La această dată se sărbătoreşte aici patroana spirituală a lăcaşului de cult, cunoscută în zonă şi sub numele de „Maria Stâncii” sau „Maria de pe cleanţ”.

Icoana Maicii Domnului de pe altarul principal veghează din 1777 neîncetat, asupra miilor de credincioşi veniţi să găsească alinare pentru suferinţele lor, dar şi să mulţumească pentru harurile primite de pe urma rugăciunilor adresate divinităţii.

Şi în acest an, la Maria Ciclova au fost prezenţi credincioşi de toate generaţiile, în special etnici croaţi şi germani din împrejurimile Reşiţei şi credincioşi catolici din ţară şi de peste hotare.

În 2 iulie, cu prilejul hramului acestui lăcaş de cult, celebrantul principal al Sfintei Liturghii pontificale a fost părintele Peter Zillich din Germania. Alături, la săvârşirea Sfintelor taine i-au stat părintele canonic József Csaba Pál – arhidiaconul Banatului montan, parohul Oraviţei, Daniel Dumitru, parohul Aninei, Martin Jaeger, precum şi alţi slujitori ai Sfintelor altare de pe raza diecezei romano-catolice de Timişoara.

Cu prilejul evenimentului parohul Aninei, pr. Martin Jaeger a lansat volumul în limba germană „Locul de pelerinaj Maria Stâncii din Ciclova Montană în Banatul montan – ghidul pelerinului”.

(Hardy Cvoica)