Mossad-ul a decis crearea unui fond special de inovare tehnologică

Agenţia de Informaţii a Israelului este interesată de cele mai îndrăzneţe idei, care pot determina dezvoltarea unor noi tehnologii cu aplicabilitate extinsă.

Importanţa pe care agenţia o acordă cercetării ştiinţifice este atât de mare, încât Mossad-ul a decis crearea unui fond special de inovare tehnologică.

Directorul Mossadului, Yossi Cohen, a declarat că prin Fondul “Libertad” se doreşte conectarea cu liderii de piaţă, antreprenori, companii, instituţii de cercetare, o legătură directă şi productivă cu cercetarea tehnologică inovatoare.

Serviciul de securitate şi intelligence al Israelului, Mossad-ul, se confruntă cu provocări complexe şi dinamice în multe domenii de activitate, provocări pe care trebuie să le contracareze în timp real.

Azi, tehnologia este unul din motoarele principale de dezvoltare ale agenţiei Mossad, autodefinită ca instituţ iar tehnologia inovatoare reprezintă o bază pentru succesele operaţionale. Libertad devine o armă suplimentară a forţei tehnologice a Mossad-ului; va permite o cercetare şi dezvoltare rapidă prin tehnologie pentru îndeplinirea obiectivelor Mossad-ului. În acest scop, Libertad va investi în programe de cercetare şi dezvoltare a companiilor din domeniul tehnologiilor de vârf.

Mecanismul de investiţii al Fondului Libertad leagă Mossad-ul de conceptul “start-up naţiune”, deja o tradiţie în Israel.

În schimbul finanţării programelor de cercetare va beneficia de licenţă pentru a utiliza tehnologia dezvoltată, fără a impune restricţii şi fără să plătească redevenţe.

Autorii nu vor cunoaşte activităţile operaţionale în care vor fi aplicate noile tehnologii. În paranteză trebuie spus că în Israel există un potenţial uriaş: foarte mulţi tineri experţi în IT şi mai ales creativi.

Ca să poată să atragă minţi luminate, pe care Armata nu le poate opri să nu treacă în piaţa privată, în domeniul cercetării pentru start-up-uri, ei sunt plătiţi la nivelul pieţei întrucât lucrează cu specialişti care nu au legătură cu proiectele speciale.

Pe piaţa privată din Israel este o activitate bine pusă la puncţ care foloseşte oameni foarte bine pregătiţi în IT şi se poate înţelege ce vizează Mossad-ul în următoarele două-trei decenii.

Sunt câteva domenii mari, pentru care Mossad-ul solicită companiilor să depună propuneri pentru proiecte care să fie finanţate prin Fondul Libertad, de exemplu, în domeniul robotizării bionimetrice, sisteme miniaturizate, capabilităţi pentru mare, în aer şi la sol.

Un alt capitol este cel al tehnologiilor de criptare a informaţiilor la viteză mare, utilizând şi metode neconvenţionale.

Interesează, de asemenea, tehnologiile pentru identificare automată a caracteristicilor de personalitate, adică profilul persoanelor pe baza comportamentului online, în funcţie de postările într-o reţea de socializare.

Preocupă şi dezvoltarea unor tehnologii pentru metode automate de sintetizare a documentelor sau de catalogare ori de extragere a unor entităţi dintr-un volum mare de informaţii, utilizând chiar învăţarea maşinilor ca să lucreze şi în alte limbi străine.

Aceste domenii de interes sunt publice, dar e de la sine înţeles că sunt şi altele, în funcţie de necesităţi, şi pentru care vor fi necesare tehnologii novatoare în activităţile Mossad-ului. RRA

Cele mai citite

Related Articles