[FOTO] De 39 de ani sărbătorim „Ziua Muzicii – Fête de la Musique” la solstițiul de vară

2648

Motto: „Nimic nu se aseamănă mai mult pe lume precum muzica şi rugăciunea.”William P. Merrill

„Muzica este o lege morală.Ea dă suflet universului, dăruieşte aripi minţii,  luminează imaginaţia şi învăluieşte în farmec şi veselie lumea şi tot ce ne înconjoară”, spunea  din Grecia Antică, Platon.

Din aceleaşi motive, în Franţa anului 1982, ministrul francez pentru cultură, Jack Lang, alături de compozitorul și jurnalistul Maurice Fleuret,  devenit director pentru muzică și dans în cadrul Ministerului Culturii, au compilat proiectul: „Muzica e pretutindeni, iar concertele nu sunt nicăieri”, dând astfel un impuls creării acestui festival de muzică, în anul 1981,  pentru ca din anul 1982 să se sărbătorească  „Ziua Muzicii – Fête de la Musique”, la 21 iunie  chiar de solstițiul de vară.

 „Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare”

 „Ziua Muzicii ”a devenit în anul 1985 şi „Ziua Muzicii Europene”.

Cu acest prilej în peste 110 ţări se desfăşoară mii de concerte gratuite susţinute de muzicieni amatori sau profesionişti din toate colţurile lumii, în spații publice piețe, străzi, parcuri, săli de concert, prezentând spectacole organizate cu sprijinul autorităților, cu muzică de diferite genuri,  de la clasică la jazz, hip-hop, rock, dance, cu accesul liber al publicului.

Solstiţiul de vară a devenit astfel simbolul „Zilei Muzicii Europene”, când comunităţile din diferite colţuri ale lumii devin unicul diapazon al inimilor oamenilor, deoarece muzica este felul în care răsuna simţirea.

„Ziua Muzicii” este sărbătorită în mai mult de 700 de orașe din 120 de țări, printre care Germania, Italia, Grecia, Rusia, Australia, Peru, Brazilia, Ecuador, Mexic, Canada, Statele Unite ale Americii, Japonia.

 “Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare”,spunea Nichita Stănescu, iar dacă fostele colonii franceze au fost primele care au  beneficiat de acest proiect, astăzi, au loc, cu această ocazie, concerte gratuite în ţări de pe totate continentele, muzica depăşind graniţele geopolitice, unind astfel spiritual prin  culoare şi sunet, fiindcă muzica este literatura inimii, ea începe acolo unde se sfârşeşte vorbirea.

Epilog: „ Muzica este o lege morală.Ea dă  suflet universului, dăruieşte aripi minţii, luminează imaginaţia şi învăluieşte în farmec şi veselie lumea şi tot ce ne înconjoară.” Platon

Anca Bica Bălălău

Sursa:wikipedia