Acum 25 de ani: 200 de militari şi civili moldoveni au murit la Tighina

Republica Moldova comemorează 25 de ani de la declanşarea celei mai violente bătălii din războiul din Transnistria, cea de la Tighina.

Intervenţia Armatei a 14-a Rusă în sprijinul separatiştilor transnistreni a dus atunci la inversarea raportului de forţe şi la pierderi grele în rândul forţelor loiale Chişinăului.

Pe 19 iunie a avut loc un atac al gardiştilor şi cazacilor transnistreni asupra poliţiei moldoveneşti din Tighina.

Poliţiştii au reuşit să se menţină pe poziţii, iar noaptea târziu, în ajutor le-au venit alte detaşamente de poliţişti şi voluntari de la Varniţa. În dimineaţa zilei de 20 iunie oraşul era în cea mai mare parte sub controlul trupelor moldoveneşti. Tancuri ale Armatei a 14-a a Federaţiei Ruse au încercat să forţeze podul dinspre Tiraspol spre Tighina, dar au fost oprite de forţele moldovene.

Aşa au început cele mai sângeroase lupte de pe întreaga durată a războiului de pe Nistru. Timp de două zile, pe 20 şi 21 iunie, asupra Tighinei s-a tras cu armament greu. Un grup de voluntari s-a adunat astăzi în centrul Chişinăului, potrivit Radio Chișinău.

Ei şi-au amintit de zilele de război şi de camarazii căzuţi în lupte.
Sergiu Caracai, preşedintele Organizaţiei de Voluntari din Republica Moldova: “În prima zi a fost foarte crâncen, noi am ajuns până la pod, tancurile erau la Tighina, la întreprinderi. A fost o luptă foarte, foarte grea. Noi am luptat cu Armata a 14-a, armata rusă, care ei au provocat tot războiul ăsta”.
În final, trupele ruse şi cele transnistrene au reuşit să forţeze podul şi să intre în oraş. Se estimează că în urma luptelor de la Tighina şi-au pierdut viaţa aproximativ 200 de militari şi civili moldoveni, iar alţii 300 au fost răniţi. RRA

Cele mai citite

Related Articles