ANRE a lansat un instrument de comparare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale

661
Clienții casnici, în general cei cu un consum mai mare de curent electric sau gaze naturale, au la dispoziție, începând de la 1 iunie, un instrument de comparare a prețurilor pentru a se putea decide dacă merită sa nu să-și schimbe furnizorul, scrie profit.ro
Cele două pagini pentru compararea prețurilor de furnizare a energiei electrice, respectiv gazelor, sunt accesibile din portalul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE): http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife   
pentru energie electrică și http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn ( comparator tarife gaze naturale).

“În domeniul energiei electrice, instrumentul de comparare a prețurilor pus la dispoziție de ANRE este o aplicație interactivă în care furnizorii concurențiali își încărca datele referitoare la ofertele practicate și care vine în sprijinul clienților finali, atât casnici, cât și și noncasnici, care vor putea astfel să facă o comparație între prețurile din ofertele furnizorilor concurențiali și tarifele aplicate de furnizorii de ultimă instanță. În domeniul gazelor naturale, pe baza datelor introduse de furnizori, instrumentul de comparare a prețurilor va oferi informații și va efectua analize comparative ale ofertelor-tip existente pe piață și va returna un clasament al ofertelor care corespund opțiunilor exprimate de utilizator. Acesta are posibilitatea introducerii unor date suplimentare pentru comparare, respectiv prețul de furnizare din contractului actual și consumul anual, situație în care se va efectua o comparație și cu costurile actuale ale clientului final”, se precizează într-un comunicat ANRE.

De la 1 ianuarie 2018, prețul la energie electrică nu va mai fi reglementat, dispărând și procentul de 10% tarif reglementat, care va intra în vigoare de la 1 iulie 2017. Până la 1 iulie 2017, componenta reglementată este de 20%, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2017.
În a doua jumătate a anului trecut componenta reglementată din tarif a fost de 30%. Un grafic similar de liberalizare a prețurilor este implementat și la gaze naturale, componenta de preț reglementat urmând a dispărea în totalitate la 30 iunie 2021.

foto: profit.ro