Mănăstirea de la Mălainița, de pe Valea Timocului – în sărbătoare!

La Mănăstirea SFINŢII ARHANGHELI MIHAIL ŞI GAVRIL de la Mălainiţa a avut loc astăzi un eveniment important pentru viaţa slujitorilor mănăstirii. Prea Cucernicul părinte Florin Papavă aniversează chiar astăzi 11 ani de preoţie, din care trei ani şi jumătate în Episcopia Dacia Felix – Protopopiatul Ortodox Român Dacia Ripensis din Negotin (Serbia).

Ceremonia a început cu slujba Sfintei Liturghii săvârşită de Prea Onoratul părinte Bojan Alexandrovici – protopop şi vicar al Timocului şi Prea Cucernicul părinte Florin Papavă – care de la începutul acestui an este preot II la mănăstirea de la Mălainiţa. După încheierea slujbei, credincioşii – prezenţi în număr relativ mare – au primit anafura şi a urmat tăierea colacului – un obicei al românilor din Valea Timocului, ca la orice eveniment important din viaţa spirituală a comunităţii să aducă prinos cu colaci, vin şi dulciuri pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru darurile primite!

Câţiva credincioşi au rămas după ceremonie, cerând slujbe pentru trebuinţe din viaţa lor, slujbe săvârşite de Prea Onoratul părinte Bojan Alexandrovici.

Am vinit că am gângit că-i binie şî frumos şî voim să vinim, că noi suncem români, româneşce vorbim şî d-aia vinim dă la Negocin… iastănă câta dăparce… dă noi nu ie dăparce, că voim să vinim! Am fost dămult, da acum o să-nşepem să vinim în toată duminica!”, ne mărturiseşte o credicioasă de la Negotin. “Am venit să ne-nchinăm la Domnu Dumniezău şî prîntru sănătace… Toată duminica vin la Mălainiţa… sau când să poace… la o dzî marie, la un praznic, la o sărbătoare, duminicile… După slujbă nie sâmţâm binie şî ne-ajută sigur Dumniezău!”, ne spune un credincios din zonă. “Imediat cum am timp vin cu părintele Florin la mănăstire… aici eu mă simt că sunt român… Vin la o lună o dată… de două ori… eu sunt departe, din Kladova… Mă simt ca lumea… e lume bună… că ţine ca lumea slujba… Când are nevoie părintele Florin, eu sunt aici cu el!“, ne-a spus un credincios venit de la Kladova.

La sfârşitul manifestărilor religioase, părintele Florin Papavă ne-a declarat : “Sentimentele sunt un pic împărţite… în primul rând o bucurie imensă că, iacătă, Dumnezeu ne-a învrednicit să trecem aceşti 11 ani în pace, să lucrăm în ogorul Domnului… dar şi o oarecare tristeţe, pentru că au trecut 11 ani peste noi, am început să încărunţim!… Totuşi, una peste alta, ne bucurăm că Dumnezeu ne-a învrednicit să facem cele ce trebuie făcute! Mulţumesc lui Dumnezeu, chiar a fost o surpriză plăcută să văd că mulţi credincioşi au venit la biserică, m-a bucurat că au venit şi dintre credincioşii mei de la Kladova, au venit şi de la Negotin şi din toate localităţile învecinate”!

Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles