[FOTO] Omagiu adus eroilor neamului

289

25 mai – zi de omagiu adus eroilor neamului

Au bătut clopotele în toate bisericile din ţară, în memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Astăzi, de Ziua Înălțării Domnului este marcată şi Ziua Eroilor.

La Reşiţa, la Monumentul Eroilor a fost săvârşită o slujbă de comemorare a celor care au pierit în războaiele de eliberare, dar şi a eroilor de dată recentă care au luptat în diferite teatre de război sau chiar au căzut la datorie în diferite misiuni întreprinse de armată sau de structurile din MAI

La ceremonia organizată şi în acest an de Prefectura Caraş-Severin, Primăria şi Garnizoana Reşiţa, au fost prezenţi cetăţeni obişnuiţi, ofiţeri în rezervă, şefi de instituţii militare şi nu numai, asociaţii ale veteranilor de război. Printre oficialităţi, prefectul Florenţa Albu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, primarul Ioan Popa.

După slujba de pomenire a eroilor, a fost rostit mesajul premierului Sorin Grindeanu, au fost depuse coroane de flori la monument şi în final o paradă militară. O ceremonie similară a avut în această dimineaţă şi la Caransebeş. Acolo au fost pomenite numele mai multor sute de ostaşi căzuţi la datorie.

Ziua Eroilor este o sărbătoare națională pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate. În România, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului. România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români.

(Sebastian Dragomir)