[FOTO][UPDATE] Banatul de Munte – patria poeziei internaţionale: Poeţi din 17 state ale lumii recită la Reşiţa, Oraviţa şi Anina

370

Festivalul internaţional de poezie şi-a deschis porţile la Reşiţa.

Poeţi din 17 state, din Asia şi Europa, şi-au dat pentru a şaptea oară întâlnire în oraşul cu poeţi. Literaţii sunt personalităţi şi personaje, de la liberi profesionişti, la oameni de afaceri şi profesori, până la directori de instituţii şi societăţi, toţi iubitori ai cuvântului scris şi susţinători ai mesajului că poezia este menită să salveze lumea.

dr. Liubiţa Raichici – şeful direcţiei pentru cultură Caraş-Severin, organizatorul principal al evenimentului:

“Pentru că lumea contemporană este scuturată de crize, cred că şi simt asta, este deosebit de important măcar odată în an să facem o patrie a poeziei, o patrie care să fie în acelaşi timp şi cerească şi pe pământ, o patrie care să schimbe lumea în frumos aşa cum a spus Dostoievski: “o poezie care să salveze lumea”.

Şi pentru că, poezia are o limbă de expresie universală, în cadrul acestei ediţii, diploma de senior al culturii a fost înmânată poetului Christos Koukis din Grecia pentru opera poetică şi promovarea identităţii culturii române peste hotare.

Poetul Christos Koukis despre privilegiul de a participa la un asemenea eveniment de marcă pentru cultura balcanică, română şi cărăşană:

Sunt un poet din Grecia, ţară cu o tradiţie de câteva mii de ani în poezie. Să fiu în România, o ţară care este la fel cu aceeaşi tradiţie în poezie; este foarte important şi este un privilegiu să fiu aici şi să fiu premiat aici, nu doar că mă aflu într-o ţară care face parte din comunitatea europeană, cu atât mai mult că suntem balcanici.” 

Amintim că, de la ora 17.00 pe scena Teatrului de Vest din Reşiţa se desfăşoară meeting-ul internaţional de poezie cu poeţii invitaţi, prezenţi în capitala Banatului de Munte.

Manifestările din cadrul festivalului continua vineri, sâmbătă şi duminică în mai multe locaţii din Oraviţa şi Anina.

***

Luni, 22 mai: Municipiul Reşiţa va fi pentru câteva zile kilometrul zero al poeziei internaţionale.

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie “Porţile poeziei” Caraş-Severin se va desfăşura la Reşiţa în perioada 25 – 28 mai.

Invitaţi anul acesta sunt oaspeţi din 16 state din Europa şi Asia, dar şi din mai multe localităţi din România. Poeţii sunt personalităţi şi personaje, de la liberi profesionişti, la oameni de afaceri şi profesori, până la directori de instituţii şi societăţi. Despre ideea aducerii acestora în faţa publicului din România şi mai ales din Banatul de Munte, dr. Liubiţa Raichici – şeful Direcţiei pentru cultură Caraş-Severin:

Organizatorii evenimentului sunt Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Fundaţia Activity şi CEZ Group România, iar ca parteneri direcţi Primăria Oraviţa şi Episcopia Caransebeşului.

Daniel Tudose – director general TMK Hidroenergy Power din cadrul CEZ Group despre importanţa păstrării culturii în acest spaţiu:

Evenimentele organizate în cadrul festivalului, se vor desfăşura, ca în fiecare an, în locaţii cu însemnătate istorică de importanţa naţională sau locală.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc la Reşiţa, joi, 25 mai la ora 12.00 în Sala de festivităţi a Palatului Administrativ. De la ora 17.00, la Palatul Cultural va avea loc Meeting-ul Internaţional de Poezie cu participarea invitaţilor din străinătate şi a poeţilor reşiţeni.

Intrarea publicului este liberă.

(Hardy Cvoica)