La mulţi ani Miodrag Belodedici!

Miodrag Belodedici împlineşte astăzi 53 de ani. Chiar dacă anii au trecut peste el, “Mile”, aşa cum îl alintă prietenii din Clisura Dunării nu pare să aibă nicio problemă. Acest lucru a fost remarcat şi de colegul său din “Generaţia de Aur“, jucătorul cu nume predestinat, Gavrilă Pele Balint. Acesta i-a transmis unul dintre cele mai frumoase mesaje, prin intermediul reţelei de socializare Facebook şi a ataşat şi o fotografie pentru “exemplificare”.

Belo, chiar dacă au trecut anii, tu și ursul nu v-ați schimbat deloc. Ați rămas la fel. Tu tânar și el împăiat. La mulți ani si să rămâi la fel, prietene!”, a scris Balint.

Miodrag Belodedici s-a născut 20 mai 1964, la Socol, în judeţul Caraş-Severin. Belo s-a remarcat ca fotbalist la Steaua Bucureşti, între 1983 şi 1989, dar şi la Steaua Roşie Belgrad, între 1989-1992, echipe cu care a câştigat două Cupe ale Campionilor.

În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa a II-a. În 2012 Belodedici a fost ambasadorul Finalei UEFA Europa League.

Miodrag Belodedici şi-a început cariera de fotbalist la echipa Minerul Moldova Nouă, din liga judeţeană Caraş-Severin. Format de antrenorul Olimp Mateescu, Belo a fost transferat în anul 1982 la Luceafărul Bucureşti. De aici, a fost recrutat la Steaua de către Ion Alecsandrescu, preşedintele clubului la acea dată. Miodrag Belodedici a evoluat la Steaua până în 1988, cucerind cu acest club patru ediţii consecutive ale Campionatului României, Cupa României în 1985, 1987 şi 1988, şi Cupa Campionilor Europeni, în 1986, după ce a evoluat ca fundaş toate cele 120 de minute ale finalei decise în urma penalty-urilor de departajare. În vara următoare, Belodedici a câştigat cu Steaua şi Supercupa Europei, în 1987.

În 1988, Miodrag Belodedici a fugit în Iugoslavia, acest fapt atrăgându-i o condamnare de 10 ani de închisoare în absenţă pentru trădare din partea regimului comunist. În Iugoslavia, Belodedici a jucat la Steaua Roşie Belgrad. Odată cu căderea regimului comunist din ţara sa natală, Belodedici a fost graţiat. În scurt timp, a devenit unul din oamenii de bază ai echipei iugoslave, iar în anul 1991 a câştigat din nou Cupa Campionilor Europeni, după o finală cu Olympique de Marseille. Şi această finală de Cupa Campionilor a fost decisă tot la penalty-uri. La Steaua Roşie Belgrad a evoluat până în 1992. Din 1992 şi până în 1994 Belodedici evoluează sub culorile clubului Valencia CF,în Primera División. În 1994, imediat după Campionatul Mondial din Statele Unite, Belo a plecat la Valladolid, club de la care a trecut la Villareal CF, după care a plecat în Mexic, pentru a evolua pentru Atlante. S-a întors în România în anul 1998, şi până în 2001 a evoluat din nou la Steaua, echipa la care s-a consacrat. Belodedici a cucerit cu Steaua al cincilea titilu de campion al României, în 2001, şi o Cupă a României în 1999. Şi-a încheiat cariera de fotbalist la vârsta de 37 de ani.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

De același autor

Related Articles