Dumitru Ţeicu:„Prin manifestarea „Noaptea Muzeelor” încercăm să promovăm patrimoniul industrial al Reşiţei”

92

România sărbătoreşte astăzi „Noaptea Muzeelor”, manifestare ajunsă la  cea de-a XIII-a ediţie. În ţara noastră  alte câteva mii de instituţii de acest gen se alătură celor cu acelaşi specific din întreaga Europă.

Evenimentul este marcat şi de Muzeul Banatului Montan din Reşiţa.

„Totodată încercăm să promovăm  patrimoniul industrial al Reşiţei„

Directorul instituţiei, Dumitru Ţeicu, ne-a făcut un sumar al evenimentelor:

„Sărbătoarea începe la ora 15:00 şi se închei la ora 1 noaptea. Conform specificului muzeului nostru încercăm să dăm identitate acestui spaţiu prin expoziţii, publicaţii, iar pe de altă parte încercăm să atragem vizitatori de toate vârstele, de la  copii care, vor să deseneze, picteze, până la studenţi şi persoane mature.În fiecare sală vor fi  muzeografi care, vor da explicaţii. Totodată încercăm să promovăm  patrimoniul industrial al Reşiţei şi  avem 3 expoziţii de bază şi o expoziţie cu aproape o sută de publicaţii ale revistei noastre Banatica, numere editate în aceşti  20 de ani. Intrarea este liberă. „

„Noaptea Muzeelor” este denumirea dată evenimentului de Consiliul Internaţional al Muzeelor, UNESCO şi de Consiliul Europei prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituţii de cultură îşi deschid porţile, simultan, până târziu în noapte.

Primul eveniment de acest gen l-a reprezentat cel ce s-a desfășurat în anul 1997 în Berlin. Conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit astfel că în scurt timp a crescut foarte mult numărul instituțiilor organizatoare, precum și numărul de vizitatori.

În anul 1999 manifestarea a fost preluată în Franța sub denumirea de „Primăvara muzeelor” (Printemps des musées), la propunerea Ministerului francez al culturii și comunicării, ea desfășurându-se primăvara, într-o zi de duminică. Ulterior, în anul  2001,  evenimentul a fost organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei, fiind pus sub înaltul patronaj al Secretarului său General și având ca public țintă în special persoane aflate în proximitatea muzeelor.

În anul  2005 acest eveniment a fost mutat pe durata nopții schimbând astfel publicul țintă, în principal elevii şi studenţii fiind principalii consumatori ai evenimentului. Din acelaşi an, 2005, manifestarea este denumită  „Noaptea Muzeelor”. Acest eveniment se desfăşoară în toată Europa şi  este organizat în sâmbăta cea mai apropiată datei de 18 mai, dată adoptată de Consiliul Internațional al Muzeelor. Din anul 2011 ICOM se alătură UNESCO și Consiliului Europei în patronarea acestui eveniment.

(Claudiu Pamfil)