Timişoreanul Horia Colibăşanu a cucerit astăzi Everestul!

UPDATE 09:55

Timişoreanul Horia Colibăşanu a cucerit vârful Everest – 8.848 de metri. Alpinistul timişorean a ajuns pe acoperişul lumii azi dimineaţă, la 6.20, ora României. Horia a urcat pe cel mai înalt punct de pe glob fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor. Ascensiunea a durat 12 ore.

Horia susţine pe pagina sa de socializare că “a fost foarte greu şi extrem de frig”. Colibăşanu are în prezent în palmares ascensiuni de succes pe şapte din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.

Premierul Sorin Grindeanu i-a transmis în noaptea trecută un mesaj alpinistului Horia Colibăşanu, în care îi urează să fie primul român care ajunge pe Everest fără oxigen suplimentar.

“În scurt timp, Horia Colibăşanu pleacă spre vârful Everest. Horia, România e alături de tine. Îţi ţinem pumnii. Să fii primul român care ajunge pe Everest fără oxigen suplimentar”, a scris Grindeanu, pe Facebook.

Horia a început să urce spre vârful Everest. Vremea e destul de capricioasă şi s-a oprit în tabăra de la 7700m. Când condiţiile de vreme vor fi bune va continua urcarea. Astăzi sau mâine va instala şi cortul pentru tabăra de la 8.500 de metri. În zilele următoare, ar trebui să ajungă pe vârf, ne transmit reprezentanţii sportivului.

Alpinistul Horia Colibăşanu a pornit în aprilie în cea mai performantă expediţie românească pe Everest (8.848 m). Referitor la traseu, alpinistul timişorean a menţionat că va avea în total patru tabere intermediare la mare înălţime.

În aceste tabere ne odihnim şi ne alimentăm. Chiar mi-am propus să-mi fac un ceai în ultima tabără, la 8.300 de metri. Nu pentru că sună grozav, ci pentru că trebuie să mă încălzesc şi să mă hidratez”, a precizat Horia Colibăşanu.

Horia Colibăşanu este cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe şapte din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.

Sursă: Agerpres

Articolul precedent
Articolul următor

De același autor

Related Articles