[FOTO] Ziua Europei marcată cultural şi culinar în şcolile din Reşiţa

Unitate în diversitate în capitala Banatului de Munte.

Un periplu cultural şi culinar, dar şi un amplu program artistic au deschis festivităţile dedicate zilei Europei la Colegiul Naţional “Diaconovici-Tietz” şi Liceul de artă “Sabin Păuţa” din municipiul de pe Bârzava. Aici, în cadrul celei de-a doua ediţii a unui festival judeţean, structurat pe categorii de vârstă şi acţiuni culturale, preşcolarii şi elevii de la Grădiniţa “Floarea Sorelui”, Şcolile Gimnaziale Nr. 2 din Reşiţa şi “Romul Ladea” din Oraviţa, Colegiile Naţionale “Mircea Eliade” şi “Diaconovici-Tietz” şi formaţia instrumentală a Palatului Copiilor au susţinut o serie de acţiuni care au constat în dansuri, recitaluri de versuri, expoziţii de desene şi flashmob. De asemenea au fost premiaţi şi elevii care au participat la concursul de desene din cadrul simpozionului cu tema: “România de 10 ani membră a Uniunii Europene: realităţi şi provocări”.

Proiectul “Europa celor 28” a prezentat în curtea Colegiului Naţional “Diaconovici-Tietz” sub forma unor standuri de prezentare, expoziţii tematice şi culinare, jocuri distractive, obiceiuri şi tradiţii specifice câte o ţară din Uniunea Europeană într-un mod original, inedit şi atractiv, manifestare coordonată de profesorii Viorica Gârtoi şi Sorina Corcoaţă.

Acţiunile desfăşurate în unităţile de învăţământ din Reşiţa au marcat atât importanţa istorică a datei de 9 Mai, cât şi simbolistica valorică a celor 28 de state din Uniunea Europeană, dar şi importanţa aderării în urmă cu un deceniu a Românei la UE.

Prof. Maria Ciorba, consilier la Centrul de Informare Europe Direct Timişoara:

Proiectele social-culturale care au încununat această zi de o bogată semnificaţie istorică au avut menirea de a aminti şi de a ţine vie simbolistica unităţii în diversitate a Uniunii Europene, iar acţiunile s-au desfăşurat sub directa coordonare a ISJ Caraş-Severin, Centrul de Informare Europe Direct Timişoara, Casa Corpului Didactic Caraş-Severin, Colegiul Naţional “Mircea Eliade” şi Liceul de Artă “Sabin Păuţa” Reşiţa. (Hardy Cvoica)

Ziua Europei a fost marcată astăzi şi la Palatul Cultural din Reşiţa, şi în Centrul Civic, manifestări iniţiate de Asociaţia Evolution din municipiu.

La Palatul Cultural a avut loc un spectacol cu momente de dans, cântec, şi teatru pregătite de tineri din 6 ţări europene şi de elevi ai mai multor unităţi de învăţământ, dar şi de la Centrele de plasament din Reşiţa.

Dacă cei mici au cântat şi au dansat pe scena palatului Cultural de Ziua Europei, adolescenţii şi nu numai ei ,ci toţi cei aflaţi în Centrul Civic, au participat la un moment inedit, în care au format cu toţii steagul Uniunii Europene, în ciuda vântului destul de puternic de afară, în acordurile imnului uniunii interpretat de elevi ai Liceului de Artă Sabin Păutza . De ce toţi cei din piaţă au fost invitaţi la formarea steagului?

Ziua Europei este despre toleranţă, despre unitate prin diversitate, despre înţelegere. Asta ne-am dorit: oameni din diferite colţuri ale lumii, ale Europei, ale oraşului, ale cartierului, care să fie măcar un minut împreună, să poată crea ceva împreună şi să avem speranţa că putem face ceva mai bine, împreună.” – a explicat Răzvan Rotariu de la Asociaţia Evolution.Evenimentul a făcut parte din proiectul „A walk in your shoes: Change the Frame to Change the Game”, finanţat de Comisia Europeană prin programul Erasmus +.

Tinerii au rămas în continuare în Centrul Civic şi s-au distrat la un concert susţinut de trupele The Outsiders şi Red Flame.(Daniela Tudor)

 

Cele mai citite

Related Articles