”Credință și Lumină” – eveniment în grai la Caransebeș

Vorbirea dialectală din Banat a fost pusă în valoare la cea de-a opta ediție a Festivalului de poezie în grai bănățean “Credință și lumină”, ce s-a desfășurat astăzi la Casa de Cultură  din Caransebeș.
Manifestarea culturală a cuprins cântece și poezii religioase și laice în grai bănățean, rostite de membrii Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean, precum și de către elevi și preșcolari îmbrăcați în straie populare din județele Caraș-Severin și Timiș. Au recitat în grai bănățean și membrii Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.

Evenimentul a avut loc în sala “George Suru” în prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.
Festivalul care a avut ca scop conservarea graiului bănățean, a cântecelor, a tradițiilor, a obiceiurilor și a portului popular din Banat s-a bucurat de prezența a numeroși copii și tineri, însoțiți de părinții lor, de preoți, de profesori de literatură, de membrii Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean, de elevi și studenți teologi caransebeșeni, dar și de prezența unui număr mare de iubitori de folclor.

Acțiunea culturală a fost organizată de Episcopia Caransebeșului în colaborare cu Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean și cu Parohia Ohaba Mâtnic din Protopopiatul Caransebeș. La final Preasfințitul Părinte Lucian le-a transmis celor prezenți un cuvânt de binecuvântare și le-a oferit participanților diplome și daruri din partea Episcopiei Caransebeșului.

Ada  Botezan

 

Cele mai citite

Related Articles