[FOTO] Duminică, 30 aprilie, „Faceţi loc teatrului!”

363

Teatrul de Vest Reşiţa îşi aşteaptă spectatorii, duminică 30 aprilie, cu două spectacole dedicate tuturor vârstelor.

Dacă este să ne amintim ce spunea ultimul mare tragic grec Euripide: „Aceeaşi mamă, Natura a dat tuturor oamenilor aceeaşi înfăţişare; aşa încât nici un om n-are nimic care să-l deosebească de ceilalţi oameni; nobili sau oameni de rând, cu toţii avem aceeaşi obârşie”şi până astăzi, nu noi facem teatrul să existe, mai degrabă noi existăm datorită lui. Teatrul e foarte puternic, el rezistă, supravieţuieşte tuturor obstacolelor, războaielor, cenzurilor, lipsei de bani, aşa că  avem toate motivele să onorăm invitaţia teatrului reşiţean.

„Faceţi loc teatrului!”“Eliza şi lebedele” de Hans Christian Andersen şi „Hipnotizatorul” de Vasilly Sigarev pe scena Teatrului de Vest.

Duminică, 30 aprilie 2017, pe scena Teatrului de Vest,  de la ora 11,00, va avea loc  spectacolul pentru copii “Eliza şi lebedele” de Hans Christian Andersen, adaptarea scenică Andrada Samoilă, regia semnată de Dan Mirea.

Din distribuţie fac parte actorii:Andrada Samoilă, Cora Similian, Luisa Maruşca, Amalia Pomian, Bogdan Blistyar, Ionel Berdac, Tiiana Panici, Ana Palean, Rebeka Haţegan, Simina Stolojan, Robert Brage.

Cu începere de la ora 19,00, pe scena Palatului Cultural va avea loc  tragicomedia „Hipnotizatorul” de Vasilly Sigarev, traducerea şi regia Valeriu Andriuţă.

Distribuţia: Roxana Olşanschi, Florin Ruicu, Marius Tudor.

Sub bagheta regizorală a lui Valeriu Andriuţă, cei trei protagonişti vor ţine preţ de o oră şi jumătate întreg auditoriul în transa unei hipnoze care dezvăluie defectele, dar şi bucuria de-a rămâne împreună în cea mai valoroasă şi complicată temă pe care o avem de rescris clipă de clipă:VIAŢA.

Spectacolul „Hipnotizatorul”   este cea de-a doua premieră pe ţară, din anul acesta, a Teatrului de Vest și confirmă rolul său în comunitate, în prietenia dintre actori şi spectatori, în unirea tuturor celor pe care-i cucereşte, cei care îl fac  și  cei care merg la el.

Născut pe  11 ianuarie 1977 în Verhneaia Salda, Rusia, dramaturgul Vasili Sigarev este cunoscut în România și pentru spectacolele: „Dureri fantomă”:„Gărgăriţele se întorc pe pământ”; „Statuia libertăţii ” care, au fost jucate la teatrele bucureştene: Bulandra, Godot Café-Teatru şi Teatrul de Artă București.

Aparent comedie, spectacolul Teatrului de Vest,  „Hipnotizatorul” confirmă ceea ce perora Shakespeare acum patru veacuri: „Soarta unei glume depinde de urechea care o aude, nu de limba care o spune.”

Teatrul ne apără, ne adăposteşte. Până la urmă ne iubeşte… atât cât îl iubim. Duminică –„Faceţi loc teatrului!”

Anca Bica Bălălău