[UPDATE] [AUDIO] Protestele continuă în Ucraina. Premierul Mikola Azarov a sugerat o remaniere a Guvernului

UKRAINE-EU-RUSSIA-POLITICS-DEMO

Miercuri, 4 decembrie 2013

În Ucraina, unde protestele continuă şi astăzi, premierul Mikola Azarov a sugerat o remaniere a Guvernului în perioada următoare. În timpul unei şedinţe a executivului, el a spus că cei care au eşuat în a-şi face treaba şi nu se mai bucură de încrederea poporului trebuie să dea socoteală în faţa legii. La o zi după ce executivul său a supravieţuit unei moţiuni de cenzură, Azarov a avertizat opoziţia că situaţia ar putea să degenereze. Pe de altă parte, foştii preşedinţi, Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Viktor Iuşcenko, au apreciat astăzi într-o declaraţie comună că actualul Guvern ar trebui să-şi dea demisia. Manifestaţii fără precedent de la “revoluţia portocalie” din 2004 au izbucnit după ce preşedintele Viktor Ianukovici a refuzat să semneze în ultimul moment un acord de asociere cu Uniunea Euroepană, în favoarea relansării relaţiilor cu Moscova.

…………………………………………………………………..

Marţi, 3 decembrie 2013

La Kiev, parlamentul ucrainean a respins moţiunea de cenzură împotriva guvernului condus de Mykola Azarov, în timp ce mii de manifestanţi pro-europeni se află în continuare în stradă. Trimisul Radio România în Ucraina, Alexandr Beleavski, relatează:

……………………………………………………………….

Mii de manifestanţi pro-europeni din Ucraina s-au adunat de la primele ore ale dimineaţii în faţa Parlamentului, care se pregăteşte să examineze astăzi o moţiune de cenzură la adresa guvernului. France Presse relatează că peste o mie de oameni au petrecut o nouă noapte în piaţa centrală a Kievului pentru a cere demisia actualei puteri şi apropierea ţării de Uniunea Europeană. Mulţi dintre protestari se îndreptă, de asemenea, către sediul Guvernului, pentru a bloca intrarea în clădire, aşa cum au procedat şi ieri.

Luni, 2 decembrie 2013

Situaţia rămâne tensionată în capitala Ucrainei, unde manifestanţii continuă să blocheze accesul în sediul guvernului. Demonstranţii încearcă să provoace demisia executivului şi a preşedintelui Viktor Ianukovici, care au refuzat să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană pentru a întări relaţiile cu Rusia. Activiştii opoziţiei pregătesc noi proteste în această seară. Unul dintre liderii opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, fost preşedinte al Parlamentului de la Kiev, cere guvernului să demisioneze pentru a permite alegeri anticipate:

Liderii opoziţiei ucrainiene au programată la Kiev o întâlnire cu diplomaţi străini, între care ambasadorii Statelor Unite şi Uniunii Europene. Forul comunitar a îndemnat astăzi autorităţile din Ucraina şi opoziţia să aibă o atitudine calmă, după violenţele de ieri de la Kiev, soldate cu 100 de răniţi. Un purtător de cuvânt al Înaltului reprezentant pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton a afirmat că protestele trebuie să fie paşnice.

***

Peste o mie de activişti ai opoziţiei din Ucraina au blocaţ în această dimineaţă, intrarea în sediul guvernului, în centrul capitalei Kiev – transmite France Presse. Activiştii, nemulţumiţi de refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană, pregătesc pentru astăzi noi proteste.  Ei cer demisia guvernului şi a preşedintelui. Peste noapte au rămas în piaţa centrală din Kiev aproape o mie dintre participanţii la marele miting pro-european de ieri.

Sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Opoziţia ucraineană pro-europeană cere alegeri prezidenţiale anticipate şi plecarea preşedintelui Viktor Ianukovici de la putere, a declarat astăzi unul dintre liderii săi. Zeci de persoane au fost rănite şi alte zeci arestate, azi-dimineaţă, la Kiev, după ce poliţia a dispersat violent manifestanţii adunaţi în centrul capitalei ucrainene, pentru a protesta faţă de refuzul puterii de a semna Tratatul de asociere la Uniunea Europeană – transmit agenţiile internaţionale de presă. Peste 10.000 de ucraineni pro-europeni s-au adunat încă de aseară, în centrul Kievului, în piaţa “revoluţiei portocalii”, şi au demonstrat toată noaptea împotriva preşedintelui Viktor Ianukovici, pe care l-au acuzat că le-a furat “visul european”.

De același autor

Related Articles