Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a ajuns pe Everest

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu se pregăteşte de ascensiune pe acoperişul lumii. Alpinistul a ajuns în tabăra de bază, la 5.200 de metri altitudine.

Colibăşanu va urca spre acest vârf, cum ne-a obişnuit deja, fără ajutor din partea şerpaşilor şi fără oxigen suplimentar.

Horia Colibăşanu a plecat la începutul lunii aprilie, din Timişoara, să cucerească Everestul – 8.848 metri. Acum a ajuns în tabăra de bază. „Sunt în tabăra de bază, la 5.200 m altitudine. Priveam din avion ruta sudică a Everestului, vârful pe care-l vedeţi în mijloc. În timp ce pasagerii îşi beau cafeaua la cald, eu mă gândeam cum va fi să-mi fac un ceai la aceeaşi altitudine, aproape de vârf”, a scris Horia Colibăşanu pe Facebook.

În tabăra de bază va avea loc prima fază de aclimatizare şi instalarea corturilor pentru momentele de odihnă şi refacere. După aproximativ o săptămână, Horia va urca în tabăra de bază avansată (Advanced Base Camp – ABC, 6.400m) unde va sta cel mai mult pentru aclimatizare şi antrenamente. Periodic, pentru refacerea organismului, va mai coborî în tabăra de bază. Ziua de vârf, în funcţie de prognoza meteo, este programată în intervalul 18 – 22 mai 2017.

Este cea de-a 19-a expediţie internaţională a lui Colibăşanu, Everest fiind al optulea vârf de peste opt mii de metri pe care sportivul doreşte să îl cucerească.

Sursă: Ziua de Vest

De același autor

Related Articles