După post, meniul de sărbători bogat în calorii vă poate băga în spital!

Ca în fiecare an, în pragul sărbătorilor pascale, medicii vin cu numeroase recomandări astfel încât să nu ajungem la spital, din cauza indigestilor alimentare. Cuvântul de bază trebuie să fie, ca de fiecare dată, cumpătarea. Nutriţioniştii sunt de părere că nu trebuie să mâncăm mult şi în niciun caz să nu amestecăm alimentele.

Cu alte cuvinte, nu trebuie să mâncăm la aceeaşi masă ouă, mezeluri, ciorbă de miel, friptură de miel şi cozonac, salată de boeuf, sarmale. Trebuie să avem mare grijă dacă am postiţ spune medicul nutriţionist şi diabetolog Caius Diaconescu:

”Pentru cei care au ţinut post trecerea la alimentaţia de sărbători trebuie să se facă progresiv”. Acesta recomandă consumul de salate, spanac, ceapă, leurdă, roşii, castraveţi şi multe alte verdeţuri.

De exemplu, spun unii nutriţionişti, dimineaţa trebuie să mâncăm o felie de cozonac cu lapte şi eventual un ou fiert. În general, toate porţiile trebuie să fie cât mai mici, iar salata verde trebuie să fie mare. În plus, trebuie să fim cu ochii pe grăsimea din mâncare, din gălbenuşul de ou, uleiul pe care l-am folosiţ grăsimea din oaie, din drob, maioneză. Dacă mănânci mulţ în următoarele 7-8 ore organismul nu mai poate digera nimic, or, ăsta nu este un lucru bun. Organismul uman nu poate funcţiona aşa. Trebuie să mănânci ceea ce tu poţi digera în următoarele 4-5 ore.

Şi, nu în ultimul rând, medicii le recomandă celor care au probleme de sănătate să respecte cu stricteţe sfatul medicilor, să îşi ia tratamentele şi sub nicio formă să nu renunţe la medicamente pentru a consuma băuturi alcoolice.

Daiana Roşca

De același autor

Related Articles