Timișoreanul Horia Colibăşanu, într-o nouă ascensiune pe Everest

316

Alpinistul Horia Colibăşanu se pregăteşte pentru cea de-a opta ascensiune în munţii Himalaya. Timişoreanul este gata pentru o nouă ascensiune românească pe Everest (8.848 de metri), urmând să urge fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor.

De altfel, Colibăşanu este cunoscut ca fiind un practicant al alpinismului pur. Expediţia din acest an va începe pe data de 7 aprilie, cu ruta Timişoara – Belgrad – Doha – Kathmandu – Lhasa – Tingre – tabăra de bază Everest – tabăra de bază avansată Everest. “Voi petrece câteva zile în Kathmandu pentru pregătirea echipamentului, apoi vom zbura la Lhasa. Nu putem merge cu maşina din cauză că ruta obişnuită a fost avariată de un cutremur. Urmează un drum de aproximativ 1000 de kilometri, în două zile, până în tabăra de bază (5.000 m). După 3 – 4 zile de aclimatizare vom parcurge în 2 zile cei 25 de kilometri pâna la tabăra de bază avansată, la baza Everestului (6.400 m). Estimăm că ziua de vârf va fi în perioada 18-22 mai”, a spus Horia Colibăşanu despre organizarea expediţiei.

Anul acesta, Colibăşanu îl va avea ca partener de expediţie pe Ralf Dujmovitş 55 de ani, singurul alpinist german care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri, care încearcă de această dată să urce Everesţ ca şi Horia, fără oxigen, scrie pressalert.ro

Succesul lui Horia Colibasanu pe Muntele K2 (8.611m) din Pakistan, fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi, în 2004, este considerată cea mai mare performanţă individuală din alpinismul românesc.

Sursa foto: horiacolibasanu.com