Copiii din Caraș-Severin trec printr-o adevărată dramă din cauza părinților plecați la muncă în străinătate

490

Tot mai mulți părinți din Caraș-Severin aleg să meargă să muncească în străinătate pentru a avea un trai mai bun. Din nefericire această decizie se răsfrânge asupra copiilor rămași acasă în grija bunicilor sau rudelor. Psihologul Mihail Jianu a declarat pentru Radio Reșița că prezența părinților în educația și dezvoltarea copiilor este primordială.

,,Motivația provenită din familie este un factor foarte important în dezvoltarea familiei. Sprijinul moral și fizic al părinților este foarte important. Degeaba vin acasă cu o sumă de bani, nu compensează cu nimic golul produs de lipsa lor. Recomand părinților să se gândească foarte bine înainte să facă acest pas sau dacă este chiar necesar să-i ia și pe copii cu ei’’

În municipiul Reșița există un centru în cadrul Școlii gimnaziale numărul 7 unde elevii cu unul sau ambii părinți plecați în străinătate pot beneficia de sprijin și consiliere psihologică.

,,În cadrul centrului avem 20 de beneficiari, care au unul sau ambii părinți plecați în străinătate. Copiii servesc masa de prânz, sunt ajutați la teme de un cadru didactic, participă la activități recreative și beneficiază de consiliere’’, a precizat coordonatorul Doina Caracalean.

Conform statisticilor, la nivel național, anul trecut s-au înregistrat peste 80.000 de copii cu părinți aflați la muncă în străinătate dintre care peste 20.000 erau lipsiti de grija ambilor părinți. (Andrea Lupşa)