[UPDATE][AUDIO] Muzeu pasiv de locomotive la Reşiţa! Muzeu activ la Berzasca?

locomotiva Resicza

13 decembrie

Muzeul de locomotive cu abur din Reşiţa este inclus pe lista monumentelor istorice constituind un simbol identitar al municipiului. Din acest motiv, dorinţa primarului comunei Berzasca, Petru Furdui, de a înfiinţa un muzeu de locomotive activ pe traseul de cale ferată Berzasca – Valea Mare, prin repunerea în funcţiune a unei locomotive produse la Reşiţa, din muzeul existent în municipiului, nu va putea fi realizată.

Ca atare, Primăria Municipiului Reşiţa nu îşi va da acordul pentru transferarea sau împrumutarea exponatelor din acest muzeu.

Muzeul de Locomotive cu Abur din Reşiţa a fost înfiinţat în anul 1972 la aniversarea unui secol de fabricare a locomotivelor cu abur la Reşiţa, din iniţiativa inginerului Mircea Popa, directorul Uzinelor reşiţene în acea perioadă. În prezent, se află în patrimoniul Fundaţiei “Uzinele de Fier şi Domeniile Reşiţa”.

În 30 august 2012, Primăria Municipiului Reşiţa, a încheiat un protocol de colaborare cu Fundaţia “Uzinele de Fier şi Domeniile Reşiţa” pentru efectuarea unor lucrări de modernizare a amplasamentului actual al muzeului, cu ocazia evenimentului de aniversare a 140 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur în România.

Muzeul de Locomotive cu Abur din Reşiţa este inclus în lista monumentelor istorice, constituind un simbol identitar al municipiului Reşiţa.

22 noiembrie

Prin repunerea în funcţiune a fostului traseu de cale ferată Berzasca – Valea Mare s-ar putea înfiinţa un muzeu activ de locomotive produse la Reşiţa. Primarul comunei Berzasca, Petru Furdui, a precizat că linia de cale ferată va putea fi funcţională cel târziu în vara anului 2015, iar că până atunci doreşte încheierea unui parteneriat cu muzeul de locomotive din Reşiţa. Reabilitarea fostului traseu de cale ferată Berzasca – Valea Mare ar putea începe luna aceasta, a precizat edilul. Acesta a menţionaţ pentru Radio România Reşiţa, că luni, 25 noiembrie, va înainta firmei responsabile cu lucrările avizul de începere a execuţiei. Petru Furdui speră ca, până la începutul anului 2014, să achite prima tranşă de bani constructorului, cu toate că în acest moment proiectul trebuie cofinanţat de către administraţie. Valoarea totală a investiţiei este de 12.000.000 de euro, din care 70% sunt bani din fonduri europene. În acest sens primarul speră şi face toate demersurile ca până la sfârşitul anului să i se acorde creditul bancar pentru cofinanţare.

Petru Furdui, primarul comunei Berzasca:

 

 

 

 

 

 

 

De același autor

Related Articles