Piftii, chiraleisă, turtiţe şi busuioc: În Banat obiceiurile de Bobotează sunt marcate încă din ajunul sărbătorii

Boboteaza este atât o sărbătoare religioasă celebrată de toţi românii, cât şi o sărbătoare cu caracter popular. Vineri, bănăţenii vor merge să ia de la Biserică apă sfinţită, iar sâmbătă, 7 ianuarie îl vor sărbători pe Sfântul Ioan.

Pe şase ianurie este sărbătorită Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Bănăţenii care respectă tradiţia se pregătesc pentru acestă zi încă din 5 ianuarie. Printre practicile de natură populară păstrate de Bobotează se numără piftiile, o mâncare tradiţională gătită în data de 5 ianuarie. Acestea nu sunt gustate până pe 6 ianuarie, pentru că în ajun este Ziua Crucii şi post.
O altă tradiţie păstrată pentru această zi la bănăţeni este chiraleisa, un fel de urare a bănăţenilor sau ultimul colindat din perioada sărbătorilor de iarnă, spun etnologii Muzeului Banatului montan din Reşiţa. În ziua de 6 spre 7 ianuarie, fetele care vor să îşi viseze alesul, trebuie să prepare turtiţe din cantităţi egale de apă, sare şi făină: se spune că dacă fata mănâncă turtiţă va visa cum alesul îi dă apă din pumn. Tot legat de aflarea alesului se mai spune că, în seara din 6 spre 7 ianuarie, domnişoarele îşi pot pune busuioc sub pernă pentru a-i vedea în vis pe cei sortiţi.

Cele mai citite

Related Articles