O vorbă caldă și informații prețioase la Telefonul Vârstnicului

118
Portrait of sad lonely pensive old senior woman

Pensionarii din vestul țării pot apela Telefonul Vârstnicului, un serviciu gratuit și confidențial. Prima linie telefonică gratuită de informare și asistenta dedicată persoanelor peste 65 de ani, a înregistrat în 2016 peste 9000 de apeluri, dintre care 1.900 sunt apelanți unici, proveniți din toate regiunile țării.

La numărul de telefon 0800 460 001, bătrânii primesc sfaturi si sunt îndrumați de operatorii specializați în asistența socială ai Fundației Principesa Margareta a României. Din vestul țării în 2016 au fost peste 100 de apeluri. Din Caraș-Severin sunt 13 apelanți, care interacționează săptămânal cu operatorii specializați. Din Timiș sunt peste 70 și peste 20 din Arad.

Oana Budiș coordonatorul de proiect al Fundației ne-a declarat că:

”Cea mai vârstnică persoană care apelează acest telefon este de 97 de ani, dar de-a lungul timpului au existat și persoane mai tinere sau cei care locuiesc pe lângă bătrâni și au semnalat cazuri de abuz asupra acestora sau că nu mai erau capabili să se întrețină singuri. Există doi operatori care oferă consiliere și asistență socială, dar și voluntari care poartă discuții cu persoanele în vârstă pe diverse teme, în funcție de nevoile acestora. Discursul este orientat mai mult pe suport moral, este un schimb de idei între două persoane acre au afinități comune. Și dacă aceștia vin cu întrebări legate de pensii, probleme juridice, noi îi ajutăm și îi îndrumăm spre instituțiile și persoanele la care pot găsi înțelegere și sprijin în comunitatea locală”.

Telefonul vârstnicului – 0800 460 001 este disponibil de luni până vineri, între orele 08.00 și 20.00.

Cristina Corocan