Revelionul între trecut și prezent

138

Anul Nou este poate una dintre cele mai aşteptate sărbători ale românilor. Modul în care se petrecea de Anul Nou sau de Revelion s-a schimbat de-a lungul secolelor. Acum 100 de ani românii petreceau noaptea dintre ani într-un mod cu totul aparte. Cei bogati organizau petreceri luxoase în timp ce pe uliţele satului se practicau obiceiuri stravechi. Dacă astăzi fiecare sărbătoreşte cum vrea sau cum îl ţin buzunarele în trecut şi mai ales în perioada interbelică Anul Nou şi Revelionul era un prilej de etalare fastuoasă a luxului pentru cei avuti, dar şi o bogăţie de tradiţii în special în lumea sătească. Am dialogat cu câțiva reșițeni despre cum este acum și cum era înainte. Mulți dintre ei susțin că stau acasă de Revelion, iar dacă ar avea bani ar merge și în alte părți, în special la restaurant.

”Acasă cu familia voi petrece Revelionul. Așa facem de câțiva ani încoace. În copilărie era mult mai frumos, cu daruri, joacă, familie, cu sorcova”.

”În trecut mergeam la discotecă, iar acum stăm acasă cu părinții. Aș merge, dacă aș avea bani, la munte”.

”Când eram tânăr mergeam la unii colegi acasă. Acum ne rugăm de copii să stea cu noi de Revelion”.

Înainte noaptea dintre ani se petrecea acasă, cu toţi cei dragi aproape, iar acum aproape totul este condiţionat de situaţia financiară, în principal. Oportunităţile sunt nenumărate, doar bani să fie.

 

Cristina Corocan