Zeci de femei din Caraş-Severin sunt depistate anual cu un cancer la san şi din păcate, multe dintre ele rămân mutilate pe viaţă din cauza mastectomiilor. Se pare că nu toate acceptă ulterior o operaţie de reconstrucţie. Există însă şi varianta unei proteze externe care este decontată de asemenea de stat dar lista de aştepare la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este extrem de lungă. Aproximativ 400 de femei aşteaptă să primească o astfel de proteză.

Trist este că multe femei bolnave de cancer la sân sunt diagnosticate mult prea tarziu, astfel că în Romania, 36 % dintre femeile cu cancer la san îşi pierd viaţa. Iar media europeana este de 29 de procente. Psihologii spun ca o astfel de proteză îi poate reda unei femei încrederea în ea.

Ne ajută şi pshic foarte mult  să stiti, trebuie să o purtăm şi în casă, mai puţin noaptea pentru că se deformează coloana vertebrală”, susţine o femeie bolnavă de cancer.

Ministerul Sănătăţii a subliniat că este absolut necesar ca medicii oncologi să informeze pacientele că reconstrucţia de sân face parte din procesul de vindecare fizică şi psihică după mastectomiile cauzate de cancerul de sân. Potrivit statisticilor, în fiecare an, în România există 8.000 de femei care suferă mastectomii parţiale sau totale.

Pentru a beneficia de o operaţie de reconstrucţie cu implant o pacientă trebuie să fie asigurată la CNAS să se prezinte la spital cu o trimitere de la medicul de familie, plus recomandare de la oncolog cum că este aptă pentru reconstrucţie.

Daiana Roşca