Nuieluşele de Moş Nicolae s-au transformat într-o adevărată afacere în municipiul Reşiţa!

Zeci de comercianţi au invadat străzile din Reşiţa cu tradiţionalele nuieluşe de Moş Nicolae. Se plâng însă că, deşi le-au împodobit cu beteală şi figurine de Crăciun şi au taiat cât au putut din preţuri, cumpărătorii se lasă aşteptaţi, pe motiv că nu sunt bani. Fie că au fost cuminţi sau nu nuieluşele nu lipsesc din ghetuţele copiilor. Este o tradiţie importantă şi o vom păstra şi în acest an, susţin câţiva părinţi din Reşiţa. nuiele mos nicolae (1)

Beţele de Moş Nicolae sunt de toate felurile, mai „cu gust” sau mai „kitschoase” şi pentru toate buzunarele. Cu fundiţe, cu tot felul de ornamente, chiar şi figura Moşului Crăciun. În top sunt cele cu motive tradiţionale. Cea mai ieftină nuieluşă o găsiţi la 2-3 lei, iar cea mai scumpă o puteţi cumpăra pe la 15 lei, dar se poate şi mai mult. Fantezia celor care realizează nuieluşele este debordantă, astfel că se găsesc şi beţe împodobite cu cristale Swarovski, al căror preţ atinge chiar şi 20 de lei.nuieluse

Reşiţenii care nu au achiziţionat încă o nuieluşă cadou pentru cei dragi mai au timp până deseară. Mult aşteptatul Moş Nicolae vine în fiecare an în noaptea dintre 5 şi 6 decembrie, pentru copiii şi adulţii de toate vârstele.

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai crestinătăţii. El şi-a împărţit averea pentru a-i ajuta pe cei saraci. Ajuns episcop, Nicolae i-a dat o palmă unui eretic care susţinea că Iisus nu este fiul lui Dumnezeu. Şi de aici obiceiul ca neascultătorii să fie loviţi cu nuieluşa. Bătrânii spun că nuieluşa de măr trebuie să fie pusă în apă, iar dacă va înflori până la Crăciun înseamnă ca eşti iertat.

Daiana Roşca