GAUDEAMUS 20, aproape de start!

afis-gaudeamus

Târgul Internaţional GAUDEAMUS Carte de Învăţătură 2013 va avea loc în perioada 20 – 24 noiembrie a.c. în Pavilionul Central (A) al Complexului Expoziţional Romexpo. Evenimentul, ajuns la ediţia cu numărul 20, este iniţiat şi organizat de Radio România, instituţie de presă care, la 1 noiembrie 2013, a împlinit 85 de ani de activitate neîntreruptă.

Târgul Internaţional GAUDEAMUS este principala componentă a Programului LECTURA, proiect de anvergură naţională iniţiat de Radio România în 1994, având ca principal obiectiv susţinerea culturii româneşti prin evenimente expoziţionale dedicate cărţii şi educaţiei. Palmaresul celor 19 ani de existenţă, care însumează 77 de târguri GAUDEAMUS, peste 2.000.000 de vizitatori şi aproape 8.000 de manifestări organizate în acest cadru, aduce Radio România în postura de lider în industria evenimentelor de acest gen, din ţara noastră.

În premieră pentru GAUDEAMUS, în postura de Invitat de onoare se vor afla în acest an mai multe ţări, reunite sub titulatura „Grupul ţărilor nordice”, format din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia. Întrucât Invitatului de onoare îi revine şi misiunea de a desemna Preşedintele de onoare al ediţiei, amfitrionul Târgului Internaţional GAUDEAMUS 2013 este Excelenţa Sa domnul Anders Bengtcén, Ambasadorul Suediei în România.

Accesul publicului în incinta Târgului se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) şi a abonamentelor de intrare (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui totodată şi suportul pentru Tombola GAUDEAMUS. Categorii de public cu acces gratuit: preşcolari, elevi, studenţi, cadre didactice, bibliotecari, profesionişti din domeniile editorial-educaţional, jurnalişti, pensionari, persoane cu dizabilităţi, grupuri organizate.

Program de vizitare: miercuri – vineri, între orele 11.00 şi 20.00, sâmbătă – duminică, între orele 10.00 şi 20.00.

Cel mai longeviv şi mai dinamic târg de carte din România revine în faţa publicului cu o ofertă de excepţie sub toate aspectele, pe măsura prestigiului câştigat de-a lungul celor 19 ediţii precedente şi, sperăm, a aşteptărilor tuturor celor care vor participa la această ediţie, sub o formă sau alta. La ediţie aniversară, GAUDEAMUS propune celor care îi vor trece pragul – peste 100.000 la fiecare dintre cele mai recente ediţii – o reîntâlnire cu tradiţia şi o serie de noutăţi. Tradiţia, prezentă prin câteva repere familiare:
• aproximativ 400 de expozanţi (un nucleu puternic şi bine definit de edituri româneşti, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie), acoperind integral cei 14.000 mp ai Pavilionului Central Romexpo;
• un maraton de evenimente editoriale şi profesionale – peste 600 anunţate până în acest moment (vezi selecţia anexată comunicatului), care se vor desfăşura la standurile expozanţilor şi în spaţiile special amenajate de către organizator în incintă: Sala Cupola (nivelul 0.00), Bursa de Contacte, Atelierul de creaţie – Salonul de Carte pentru Copii, Ceainăria Infinitea GAUDEAMUS (nivelul 3.20) şi Sala Mircea Sântimbreanu (nivelul 7.70);
• Secţiuni tradiţionale specializate: * Carte şi multimedia – reunind oferta actualizată de carte tipărită şi electronică, muzică, film, cursuri interactive, de la cele mai importante case de editură, distribuitori de carte, organizaţii culturale şi instituţii de învăţământ; * Bursa Educaţia – dedicată instituţiilor de învăţământ şi ajunsă la a 16-a ediţie; * Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creangă”, ediţia a 10-a, secţiune dedicată celor mai tineri vizitatori; * Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret 2013, organizat la târg de Ministerul Tineretului şi Sportului; *Centrul Internaţional de Agenţii Literare (nivelul 3.20), la care participă 8 agenţii din Franţa, Italia, Marea Britanie, România şi Turcia.
• Noutatea vine la GAUDEAMUS 20 sub forma unei deschideri internaţionale fără precedent în istoria târgului. Invitatul de onoare al ediţiei, Grupul ţărilor nordice, care vor participa la GAUDEAMUS sub sloganul Cool Nordic Bucureşti propune un program de evenimente extrem de consistent care include peste 30 de lansări de carte, conferinţe, proiecţii de film, ateliere creative, adresate unui public diversificat ca vârste şi preocupări. Majoritatea evenimentelor se vor desfăşura la standul Invitatului de onoare (nivel 0.00), girat de Consiliul Nordic al Miniştrilor.
• Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creangă” va fi organizat în acest an în parteneriat cu Invitatul de onoare al ediţiei, într-o formulă dinamică şi prietenoasă, constituind un adevărat punct de atracţie pentru cei mai tineri vizitatori ai târgului. Zilnic, în cadrul Atelierului de creaţie amenajat în cadrul Salonului împreună cu Ikea, Lego Romania şi Editura Egmont, copiii sunt invitaţi să asculte poveşti, să coloreze şi să-şi pună la bătaie toate resursele de energie şi creativitate, participând la concursurile şi atelierele organizate pe tot parcursul evenimentului. Premiile sunt numeroase şi atractive: seturi de construcţie Lego, cărţi şi reviste oferite de Editura Egmont.
• Partener privilegiat al ediţiei va fi GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România, care, prin intermediul unui stand dedicat literaturii francofone din întreaga lume, marchează a XX-a aniversare a intrării României în Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Standul GADIF va găzdui numeroase dezbateri, lansări de carte, concursuri, sesiuni de autografe benzi desenate, premii literare francofone şi multe alte surprize.
• Expoziţii în premieră la Târgul Internaţional GAUDEAMUS – GAUDEAMUS 20, care propune o rememorare, prin imagini şi volume premiate de-a lungul anilor de publicul GAUDEAMUS, a câtorva dintre cele mai reprezentative, emoţionante sau amuzante momente din istoria evenimentului;
• Şcoala de altădată, organizată în cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS de către Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte

Premiile Târgului Internaţional GAUDEAMUS 2013 vor fi decernate duminică, 24 noiembrie, ora 14.00, astfel:
– Trofeele GAUDEAMUS (decernate pentru trei dintre expozanţi) şi Cea mai râvnită carte a târgului, prin Votul Publicului, bazat pe studiul de trafic efectuat în rândul vizitatorilor;
– Trofeul Presei „Mircea Sântimbreanu”, pe secţiunile publicaţii, radio, TV, agenţii de presă şi online – decernat jurnaliştilor acreditaţi care vor reflecta derularea târgului; pentru secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, trofeele se vor acorda tot pe baza Votului Publicului. Trofeul Presei pentru secţiunea agenţii de presă se va acorda pe baza monitorizării realizate de Agenţia de Presă RADOR a Societăţii Române de Radiodifuziune. Premiul pentru secţiunea radio va fi oferit în acest an, în mod excepţional, de Consiliul Britanic România, cu prilejul aniversării a 75 de ani ai British Council. Premiul constă într-un curs de limba engleză.
– Premiul de excelenţă, acordat de Radio România uneia din editurile prezente la târg şi destinat finanţării parţiale a unui proiect editorial de importanţă naţională, cu ecouri internaţionale;
– Premiile pentru traducere „Antoaneta Ralian”, acordate pentru doi traducători, în şi din limba română;
– Premiul Educaţia, acordat uneia dintre instituţiile de învăţământ prezente la târg.
– Premiul Miss Lectura, acordat de organizatori celei mai frumoase vizitatoare iubitoare de carte.
– Premiile Tombolei GAUDEAMUS.

Proiecte GAUDEAMUS – RADIO ROMÂNIA

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” Iniţiat de Radio România, sub numele scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului GAUDEAMUS, concursul se află la a XI-a ediţie şi urmăreşte să retrezească interesul pentru lectură al elevilor de liceu. Finala naţională 2013 va avea loc în cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS sâmbătă, 23 noiembrie, ora 13.00, la

Bursa de Contacte (nivel 3.20). Cei 8 participanţi sunt câştigătorii etapelor zonale organizate de-a lungul anului de studiourile regionale Radio România.

Proiectul „Cărţile se întorc acasă”: campanie de donaţie de carte derulată pe parcursul Târgurilor GAUDEAMUS, în beneficiul bibliotecilor rurale şi şcolare din România. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 78.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi vizitatorilor GAUDEAMUS în biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România. Campania va continua şi pe parcursul Târgului Internaţional GAUDEAMUS Carte de Învăţătură iar fondul de carte astfel constituit va ajunge, cu sprijinul Radio România Timişoara, în şcolile cu predare în limba română din Valea Timocului (Serbia); donaţiile de carte se primesc în intervalul 20 – 23 noiembrie la Romexpo.

Invitaţi de nota 10: Olimpicii României – un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La GAUDEAMUS 20, 11 elevi medaliaţi la concursuri internaţionale pe diverse discipline, beneficiari ai bursei „Meritul olimpic internaţional” sunt invitaţi speciali ai Târgului şi vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi care va avea loc sâmbătă, 23 noiembrie, ora 15.30, la standul Automobile Dacia. Premiile vor fi oferite de Radio România împreună cu Automobile Dacia şi Fundaţia pentru Excelenţă Euromonitor.

Tombola GAUDEAMUS: Derulată pe parcursul târgului, pe baza biletelor şi a abonamentelor de intrare, Tombola GAUDEAMUS oferă vizitatorilor ediţiei ocazia de a câştiga trei premii: locul 1: o tabletă 8” Procesor Dual Core + un smartphone; locul 2 – o tabletă 8” Procesor Dual Core; locul 3 – un smartphone. Câştigătorii premiilor, oferite de Radio România împreună cu InfoTouch Systems şi Orange vor fi stabiliţi prin tragerea la sorţi programată duminică, 24 noiembrie, ora 12.30.

Parteneri GAUDEAMUS 20

Proiect susţinut de Ministerul Culturii.

Sponsori: Orange, Automobile Dacia, Seven Last Muse, BancPost, InfoTouch Systems Parteneri media: TVR, TV5 Monde, Digi 24, getlokal.ro, paginademedia.ro, Spectacular Parteneri: Graffiti BBDO, British Council, Editura Egmont, Lego Romania, Ikea, Primăria Municipiului Bucureşti, RATB, Ceainăria Infinitea, Fundaţia pentru Excelenţă Euromonitor, Bernschutz & Co, Primăria Sectorului 1, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Un eveniment organizat de RADIO ROMÂNIA

Pentru informaţii suplimentare referitoare la ediţia 2013 a Târgului Internaţional GAUDEAMUS, vă rugăm să vă adresaţi Secretariatului GAUDEAMUS. Persoane de contact: Anca Badea (tel. 0740 12 11 73; e-mail anca@gaudeamus.ro) şi Connie Chifor (tel. 0745 109 649; e-mail connie@gaudeamus.ro).

De același autor

Related Articles