O adolescentă a convins un judecător, înainte de a muri, că are dreptul de a fi crioconservată

969

Într-un caz inedit în lume, un tribunal britanic a decis că o adolescentă de 14 ani care suferea de o formă rară de cancer în stadiu terminal are dreptul de a fi crioconservată după moarte, în eventualitatea în care procesul va fi reversibil într-un viitor în care condiţia ei să poată fi tratată medical, relatează AP.
Decizia a venit în contextul în care părinţii fetei, care sunt divorţaţi, au ajuns să dispute în instanţă soarta trupului ei după deces – în ciuda faptului că tânăra şi-a exprimat dorinţa de a apela la controversata metodă.

Crioconservarea presupune mutarea trupului după constatarea decesului legal într-un mediu artificial care produce temperaturi scăzute, pentru ca acesta să fie prezervat cu un grad de deteriorare cât mai scăzut al celulelor, în speranţa că avansul tehnologiei şi al medicinei în viitor va face posibilă resuscitarea persoanelor care optează pentru acest tip de conservare.

„Am doar 14 ani şi nu vreau să mor, dar ştiu că asta se va întâmpla. Cred că procedura îmi oferă şanse pe viitor de a fi resuscitată şi vindecată – chiar şi dacă se va întâmpla peste sute de ani. Vreau să trăiesc mai mult, aceasta este dorinţa mea” a scris fata într-o scrisoare adresată judecătorului de caz Peter Jackson.

Tatăl ei s-a opus însă procedurii, argumentând că „până şi în cazul în care va fi resuscitată peste sute de ani, va fi o adolescentă de 14 ani singură în Statele Unite, fără familie, cunoştinţe şi poate chiar memorie”. Adolescenta a fost crioconservată în Statele Unite, deoarece în Marea Britanie nu există facilităţi pentru acest tip de cercetare.

sursa info : Adevarul.ro