Iohannis a atacat la CCR legea privind eliminarea celor 102 taxe,printre care si taxa radio-tv

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituţională legea prin care sunt eliminate peste o sută de taxe parafiscale, inclusiv cea radio-TV, iar CCR a stabilit ca termen pentru analiza solicitării, 14 decembrie.

El şi-a motivat decizia spunând că legea adoptată de Parlament are un impact bugetar semnificativ, nu a parcurs etapele normale şi necesare ale unei dezbateri publice, nu are avizul guvernului şi nu are precizate surse de finanţare pentru aplicare.

Mădălina Dobrovolschi, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei a precizat că preşedintele este un susţinător al ideii de eliminare a unor taxe. “Avem prea multe taxe. În esenţă, ideea reducerii numărului lor este o idee foarte bună.

Nu voi intra în detalii tehnice, dar m-aş referi în mod special la taxa radio-TV, pentru că perspectiva eliminării ei fără o dezbatere publică prealabilă a stârnit un val de solicitări: din partea conducerii celor două instituţii, sindicate, organisme şi asociaţii de profil care i-au cerut preşedintelui să nu promulge această lege.

De altfel, preşedintele a încurajat consultarea publică pe acest subiect şi prin dezbaterea organizată de Active Watch săptămâna trecută, la care a şi participat. Drept urmare, dl preşedinte Klaus Iohannis consideră că legea privind eliminarea unor taxe şi tarife trebuie supusă unui control de constituţionalitate, asta înainte de a parcurge următorii paşi spre promulgare”, a spus ea.

Iniţiatorul legii de eliminare a celor 102 taxe nefiscale, liderul PSD, Liviu Dragnea, consideră că decizia şefului statului de a cere control de constituţionalitate în acest caz este un gest politic.

De cealaltă parte, liberalii susţin că sunt de acord cu cele mai multe din prevederile legii, dar apreciază că este nevoie de păstrarea timbrului de mediu şi a taxei radio-TV, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu.

Sursa: romania-actualitati.ro

De același autor

Related Articles