În cimitirele din Reşiţa, curăţenia şi taxele au un numitor comun

Cine nu şi-a plătit timp de mai mulţi ani taxele pentru locul de veci concesionat de Administraţia Cimitirelor sau a lăsat mormântul în paragină riscă să rămână fără el.

Care sunt taxele practicate şi condiţiile impuse în cimitirele de pe raza municipiului de pe Bârzava am aflat de la Ovidiu Almăjan – director executiv al Serviciului Public Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local:

“Pentru un loc de veci se plăteşte o taxă de 20,32 de lei pe an din care: 10,64 de lei reprezintă impozitul pe loc şi 9,68 de lei curăţenia pentru tot cimitirul. Taxa se plăteşte anticipat pentru 7 ani. de-obicei atunci când este un caz de deces, pentru că potrivit legii 7 ani nu ai voie să umbli la locul de veci respectiv. Dacă taxele aferente nu sunt plătite o perioadă de timp locurile de veci sunt redistribuite la alte persoane. Acest lucru nu se face însă pe loc după împlinirea celor 7 ani ci în urma unei notificări a proprietarului să vină să-şi plătească taxele restante în funcţie de posibilităţi.”  

În cele 8 cimitire de pe raza municipiului Reşiţa administrate de Primăria urbei, Serviciul Public Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local percepe pentru întreţinerea fiecărui loc de veci o taxă de 20,32 de lei pe an care include impozitul pe loc şi curăţenia acestuia. Ovidiu Almăjan – şeful acestui serviciu a precizat pentru Radio Reşiţa că taxa aferentă se poate achita şi pentru 7 ani, iar după acest interval, dacă proprietarul locului de veci nu îşi manifestă interesul pentru mai departe, acesta va fi redistribuit altor persoane.

Aproape jumătate dintre mormintele din cimitirele din Reşiţa nu au taxele achitate şi sunt năpădite de buruieni, iar cei care le au în concesiune riscă să rămână fără ele. Administratorii cimitirelor pot decide reconcesionarea unui loc de veci dacă aspectul lui nu e cel puţin satisfăcător, dar asta doar după ce în prealabil înştiinţează proprietarul asupra deciziilor pe care urmează să le ia.

Ovidiu Almăjan a mai subliniat că în prezent pe raza cimitirelor din Reşiţa se lucrează la extinderea sistemului de monitorizare video a obiectivelor pentru reducerea furturilor.

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles