Cinci tineri pasionaţi de programare au devenit „ochii” copiilor nevăzători. Au inventat o pereche de ochelari care îi ajută pe cei care nu văd să simtă obstacolele din faţa lor. Totul cu ajutorul unui dispozitiv care transformă datele din mediul înconjurător în sunete.

Sunetele pe care George, un băiat de 14 ani nevăzător, le aude sunt, de fapt, modul său de a „vedea”. Pentru a merge prin oraş are nevoie să să ştie ce obstacole sunt pe străzile din Bucureşti.

„Nu sunt semafoare sonore ca în alte ţări. Am simţit borduri foarte înalte, mă cam derutează dacă nu merg cu cineva”, a spus băiatul.

În ajutorul lui, au venit câţiva tineri pasionaţi de programare. Tudor Popa şi echipa sa au inventat un dispozitiv care emite sunete atunci când George se apropie de un obstacol.

„Ochelarii au un set de senzori care înregistrează un set de date din mediul în care se află utilizatorul: distanţe, viteze. Sunt transmise procesorului, analizate şi apoi retransmise utilizatorului sub formă de sunete”, a explicat fondatorul ochelarilor Mitra.

La crearea ochelarilor speciali au lucrat cinci tineri, fiecare cu rolul lui. Deși spun că a fost greu să dezvolte acești ochelari, nu s-au gândit nicio clipă să renunțe la proiect.

„Eu sunt designerul echipei. Fac carcasa ochelarilor și trebuie să am grijă să intre toate componentele într-un spaţiu cât mai mic”, a spus Adrian Conete.

„Eu fac parte din echipa tehnică. Noi ne ocupăm să facem toţi algoritmii, să asamblăm componentele”, a adăugat Miruna Gafencu

Părinților copiilor nu le-a venit să creadă cât de responsabili au fost tinerii în finalizarea acestui proiect.

Anul trecut de Crăciun şi-a dorit acel senzor. Şi atunci am zis: ceva este serios! Nu ne venea să credem că atunci când plecam pe undeva şi voiam să îl luăm cu noi zicea ca are de lucru”, a povestit Cătălina Popa, mama lui Tudor.

Tinerii speră să scoată ochelarii pe piaţă în primăvara anului viitor.

sursa info : digi24.ro